Nederland tekent intentieverklaring met Namibië over groene waterstof

Op de klimaattop in Glasgow heeft Nederland een intentieverklaring getekend om te gaan samenwerken met Namibië voor de import van groene waterstof.

Dat er in Nederland de komende tijd fors zal worden geïnvesteerd in de groene waterstofeconomie is inmiddels duidelijk. Maar dat er landen zijn waar er een veelvoud aan duurzame energie valt te oogsten is ook bekend. Namibië is zo’n land met een enorm oppervlakte woestijn met een groot aantal zonne-uren. Door ter plekke groene waterstof te produceren en te exporteren naar Nederland, ontstaat er voor beide landen een interessante propositie.

Zonne-energie kan in de woestijn met PV-cellen worden opgewekt, maar ook met concentrated solar thermal energy. Een interessante variant op CST/CSH werd halverwege dit jaar door startup Heliogen bedacht. Dit bedrijf, dat inmiddels al meer dan 100 miljoen dolaar gecrowdfund heeft, wil een zonnecentrale bij een mijn in California gaan bouwen. Duizenden spiegels, die met AI altijd de meest optimale stand ten opzichte van de zon vinden, concentreren hun energie in een cel in een in het midden geplaatste toren. Met deze technologie kan hoogwaardige warmte tot 1500 graden celsius worden geproduceerd.

Door een superkritische CO2-turbine en elektrolyse aan het proces toe te voegen, kan er ook lokaal waterstof worden geproduceerd. Het concept van Heliogen is modulair en heeft veel lagere running costs dan energiewinning uit fossiele brandstoffen. Bovendien kan de technologie al snel worden uitgerold.

Illustratie: Heliogen