De Nederlandse bedrijven RASCI Methode en Cofano Software Solutions ontwikkelden in samenwerking met MacDermid Enthone het innovatief managementsysteem M-CORE voor elektrolytische verzinkbedrijven, werkzaam in de automotive industrie. Met M-CORE kunnen deze verzinkbedrijven essentiële informatie over hun processen intern gemakkelijk delen. Ook kunnen zij hiermee risico’s beheersen om aan de strenge eisen van hun afnemers in de automotive industrie te voldoen zoals IATF 16949 of ISO 9001-2015.

“Wij zien veel organisaties nog steeds gebruik maken van handboeken met uitgebreide procedures om processen te beschrijven. Eén procedure telde soms wel tien pagina’s, en dan was nog niet duidelijk hoe het precies is geregeld”, zegt Arno Schilders, oprichter van RASCI Methode in Sliedrecht. Dit moest eenvoudiger dacht hij. Zo is de RASCI Methode ontwikkeld waardoor processen op slechts 1 pagina duidelijker kunnen worden vastgelegd.
De twee Nederlandse bedrijven werkten bij de ontwikkeling van het systeem nauw samen met MacDermid Enthone. Deze op NASDAQ genoteerde multinational levert ‘speciaal chemie’ en ‘process solutions’ aan de galvanische industrie over de hele wereld. Ook voert het bedrijf audits en eindproduct analyses uit onder de naam ZinKlad bij geselecteerde verzinkbedrijven die leveren aan de automotive-industrie. Om tegemoet te komen aan hun strenge specificaties is een wereldwijde consistente kwaliteit van de producten uit de verzinkbedrijven essentieel.
Schilders geeft een voorbeeld. “Een auto bevat gemiddeld 25 kg aan bevestigingsmateriaal. Robots brengen bijvoorbeeld bouten en moeren aan. Bij een geringe afwijking kunnen al problemen ontstaan in de volledig geautomatiseerde fabrieken. Dit kan worden voorkomen door het door MacDermid Enthone ontwikkelde kwaliteitssysteem ZinKlad.

Risico’s beheersen
Het digitale managementsysteem M-CORE brengt volgens Schilders verschillende voordelen met zich mee. “Wij hebben veel knowhow toegevoegd en belangrijke ervaringen over de verschillende bedrijfsprocessen van de bedrijven verzameld. Op basis van M-CORE kunnen de verzinkbedrijven hun bedrijfsprocessen gemakkelijk in kaart brengen, verbeteren, risico’s beheersen en continue verbeteren. Volgens Schilders is vooral risicobeheersing in deze branche uiterst actueel. Hij verwijst hierbij o.a. naar de Europese wet- en regelgeving op stoffengebied REACH en de vernieuwde ISO 9001 en IATF 16949 normen voor kwaliteitsmanagement.

Externe auditoren
MacDermid Enthone is volgens Schilders dermate enthousiast over het ontwikkelde managementsysteem M-CORE, dat zij de voor ZinKlad geselecteerde klanten graag adviseren om er gebruik van te maken. Lammert de Boer, Global Director Quality Performance Systems van MacDermid Enthone vertelt: “Ik kom wereldwijd bij veel bedrijven en eigenlijk is het verbazingwekkend dat zo’n goede en simpele methode als de RASCI Methode in de wereld nog niet breder bekend is. Er kan veel meer mee worden bereikt”, aldus De Boer. Ook voor externe auditoren is het volgens hem nu veel inzichtelijker hoe de processen, rollen en verantwoordelijkheden zijn georganiseerd. Bovendien sluit de RASCI Methode naadloos aan bij internationale kwaliteitsnormen zoals ISO 9001.