Nederlandse industrie vertoont krachtig herstel

De Nederlandse industrie is aan de betere hand en vertoont volgens de laatste sectorprognose van de ABN-AMRO zelfs een ‘krachtig herstel’. De investeringen in de industriële sector trekken flink aan, waarschijnlijk vooral vooruitlopend op het verwachte economische herstel in 2021.

De Nevi inkoopmanagersindex komt voor februari 2021 uit op 59,6: de hoogste score sinds september 2018. Op veel deelindicatoren wordt positief gescoord, waaronder productie, nieuwe orders en werkgelegenheid. Ondernemers zijn bovendien optimistisch over de verwachte productie over de komende 12 maanden.

Vooral de transportmiddelenindustrie, basismetaal, rubber- en kunststof, machinebouw en elektrotechnische industrie maken grote stappen komend jaar. Zie onderstaand figuur.

Tekst loopt door onder afbeelding.

De groei kan de komende tijd echter wel worden geremd door oprakende voorraden. Veel bedrijven hebben sinds het begin van de coronacrisis hun voorraden verkleind om liquide middelen vrij te maken voor essentiële uitgaven. In de auto-industrie ontstaat er daardoor nu al een tekort aan chips. En machinebouwers hebben nu al tekorten aan printplaten. En dat heeft weer effecten op de inkoopprijzen, die op dit moment een duidelijke lijn omhoog laten zien. Tenslotte zijn de kosten van transport ook nog altijd hoger dan normaal, omdat de containervaart nog altijd ontregeld is.

Bekijk hier het volledige ABN-AMRO rapport.

Meer economisch nieuws op Process Control lees je hier.