Household A Large Black Pigs In Farm. Pig Farming Is Raising And Breeding Of Domestic Pigs. It Is A Branch Of Animal Husbandry. Pigs Are Raised Principally As Food (pork, Bacon, Gammon).

Nederlandse start-up Susphos krijgt wereldwijde vraag naar recyclede fosfaat

Door de oorlog in Oekraïne valt een belangrijke leverancier van kunstmest weg. Susphos, een Nederlandse start-up die gerecycled fosfaat wil gaan leveren uit rioolwater, krijgt inmiddels aanvragen van over de hele wereld.

Rusland en Oekraïne zijn zo’n beetje de grootste exporteurs van kunstmest. Door de Russische invasie mogen de Russen geen kunstmest meer exporteren. De Oekraïners mogen het wel, maar kunnen het niet. En daardoor wordt kunstmest steeds schaarser. De prijzen stijgen vervolgens mee.

En dat leidt – ook in Nederland – tot interessante situaties. Waar agrariërs normaliter moeten betalen om van hun dierlijke mest af te komen, kunnen ze er nu geld mee verdienen. Het uitstrooien van dierlijke mest is uiteraard niks nieuws. Voor de komst van kunstmest deed iedereen het. Goedkope kunstmest maakte dierlijke mest goeddeels overbodig, maar door de hoge prijzen van kunstmest, wordt die oude beproefde methode ineens weer interessant. Zo zijn sommige melkveehouders tot het einde van het jaar ‘uitverkocht’ voor de dierlijke mest.

Rioolwater

Maar ook andere bedrijven merken dat de belangrijkste leveranciers van kunstmest zijn weggevallen. Bijvoorbeeld de Nederlandse start-up Susphos, dat drie jaar geleden werd opgericht door Marissa de Boer na haar promotietraject aan de VU Amsterdam. Volgens haar zit het Nederlandse rioolwater vol met bruikbare fosfaten die nu nog, na verbranding tot slibas, in lege mijnen worden gestort of in cement worden verwerkt. Slibas is dus een belangrijke bron van fosfaat.

Zuiniger

Susphos haalde startkapitaal op en werkt inmiddels met vijftien werknemers in een pilotfabriek aan de opschaling van de zelf ontwikkelde technologie om fosfaat te winnen uit slib. Hoe dat procedé verloopt is geheim, maar het proces is gebaseerd op de inzet van fosforzuur en fosforzouten. De gepatenteerde technologie blijkt zuiniger te zijn dan de technologie die concurrerende bedrijven inzetten. In de pilotfabriek beperkt de productie van fosfaat zich tot enkele kilo’s per dag, maar in een nieuw te bouwen fabriek moet op jaarbasis 50 kiloton worden verwerkt.

Over een jaar of twee moet de nieuwe fabriek operationeel zijn. Susphos wordt weliswaar benaderd door klanten over de hele wereld die op zoek zijn naar fosfaat, maar vooralsnog kan de start-up niet voldoen aan de enorme vraag. Dat de technologie interessant en relevant is, moge duidelijk zijn.

Foto: Wikimedia Commons