Neste, het bedrijf dat eigenaar is van ‘s werelds grootste raffinaderij voor hernieuwbare brandstoffen op de Maasvlakte in het westelijke deel van de haven van Rotterdam, heeft nieuwe plannen. Het Finse bedrijf kondigde al eerder aan dat het zijn huidige capaciteit van 3 miljoen ton hernieuwbare energie nog verder uitbreidt tot ongeveer 4,5 miljoen ton per jaar. Neste doet dit door een nieuwe productielijn toe te voegen aan de reeds bestaande raffinaderij in Singapore. Het bedrijf wil de nieuwe productielijn in de eerste helft van 2022 opstarten. Daarnaast  ontwikkelt Neste ook chemische recycling met als doel om vanaf 2030 jaarlijks meer dan een miljoen ton plastic afval te verwerken. Onlangs hebben Neste en Ravago, een wereldwijd toonaangevende distributeur en recycler van polymeren, aangekondigd dat zij hun krachten bundelen om binnen afzienbare tijd op industriële schaal chemische recycling van plastic afval te realiseren. 

“Onze aanpak voor het ontwikkelen van chemische recycling is gebaseerd op samenwerking met verschillende ketenpartners. We hebben al enkele samenwerkingsverbanden aangekondigd, zoals onze collaboratie met het Nederlandse inzamelingsbedrijf REMONDIS. Onlangs hebben we bovendien aangekondigd dat we samen met het Belgische bedrijf Ravago de chemische recycling van plastic zullen ontwikkelen. Het doel is om jaarlijks meer dan 200.000 ton plastic afval te verwerken”, aldus Heikki Färkkilä, vice-president Chemische recycling, hernieuwbare polymeren en chemicaliën van Neste.

Färkkilä zegt dat Ravago uitblinkt in het recyclen van plastic. “Het contact met Ravago verliep soepel en er werden snel gezamenlijke strategische doelen gesteld. We ontwikkelen samen chemische recyclingcapaciteit omdat het bronmateriaal van verschillende oorsprong is en bovendien erg gemengd is. Plastic afval wordt vloeibaar gemaakt om te worden gebruikt als grondstof bij de productie van nieuwe kunststoffen voor zelfs de meest verfijnde toepassingen, zoals applicaties in de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. “We hebben nog niet bekendgemaakt hoe het recyclingproces er precies uit zal zien.”

De vraag is nog steeds waar de vloeibaarmaking van het plastic afval zal plaatsvinden om het plastic daadwerkelijk chemisch te recyclen. “We kijken zeker ook naar de Benelux”, zegt Färkkilä. Insiders geloven dat vooral Rotterdam een ​​optie is.