Neste en Clariant slaan handen ineen

De Finse multinational Neste heeft eind vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Zwitserse multinational Clariant om onder meer biobased lijm te gaan produceren. Beide bedrijven zijn werkzaam in Nederland. Neste heeft ’s werelds grootste raffinaderij voor hernieuwbare diesel op de Maasvlakte in het westelijke deel van de Rotterdamse haven. Verder is er de Sluiskilfabriek voor de opslag en voorbehandeling van hernieuwbare grondstoffen voor de hernieuwbare dieselraffinaderijen van het bedrijf. Ook Neste Demeter B.V., een handelaar in dierlijke vetten en eiwitten waarvan Neste 51% van de aandelen bezit, is gevestigd in Nederland.

De afgelopen jaren heeft Neste een transformatie ondergaan van een traditioneel oliebedrijf naar een bedrijf dat zich richt op afval en residuen als grondstoffen en ontwikkelt oplossingen voor verschillende industrieën om reductie van emissie mogelijk te maken. Het hoofdkantoor staat in Espoo, een stad naast de Finse hoofdstad Helsinki. Er werken wereldwijd ongeveer 5500 mensen bij Neste.

Lars Börger, waarnemend Vice President van Neste’s Emerging Business unit, werkt sinds jaren bij Neste. Op het moment van het vraaggesprek is hij druk met een hernieuwde strategie voor het hele bedrijf. Börger wil niet zeggen hoeveel geld gemoeid is met de samenwerking met Clariant. Maar volgens hem biedt de samenwerking tussen Neste, (’s werelds vooraanstaande leverancier van duurzame diesel en expert in het leveren van drop-in hernieuwbare chemische oplossingen), en Clariant, (wereldwijd leidend op het gebied van specialty chemicals), geweldige kansen voor beide bedrijven.

Foto: Peter Vanacker (President van Neste) en Gloria Glang (Vice President, Head of Global Advanced Surface Solutions Business) van Clariant die elkaar de hand schudden.