Neste, dat ’s werelds grootste raffinaderij voor hernieuwbare diesel op de Maasvlakte in het westelijke deel van de Rotterdamse haven bezit, heeft plannen om daarnaast een kerosinefabriek te bouwen. Het Finse bedrijf heeft een oogje op Rotterdam, maar het is ook  mogelijk om de fabriek in de Verenigde Staten of in Finland zelf te realiseren.

Woordvoerder Clemens Sassen plaatst de plannen in een internationale context. Er wordt internationale groei voorspeld. “Neste heeft onlangs een investeringsbeslissing genomen ter waarde van 1,4 miljard op de raffinaderij in Singapore. Met deze investeringsbeslissing verhoogt Neste’s totale productiecapaciteit van hernieuwbare producten in Singapore met maximaal 1,3 miljoen ton, en de investering biedt Neste een breder productaanbod en meer opties.”

Ook bestudeert Neste als onderdeel van de groeistrategie verschillende opties om de productie in de andere raffinaderijen, waaronder Rotterdam, te verhogen. “De voorstudie van de raffinaderij op de lange termijn is aan de gang, inclusief capaciteit voor de productie van Renewable Jet Fuel.”  Wanneer volgt een beslissing en hoeveel gaat de fabriek kosten?“We zijn net begonnen aan een voorstudiefase en hebben geen tijdslijn gecommuniceerd voor de volgende stappen.”

Het gaat dus goed met Neste. Sassen: “Neste heeft zojuist zijn kwartaalresultaten gepubliceerd en we kennen een goede start van het jaar omdat Renewable Products uitstekende prestaties levert. We boekten een bedrijfswinst van EUR 378 miljoen in het eerste kwartaal, dus het gaat goed met ons.”

Hoe gaat het met de voorzieningen in Nederland? “Neste heeft verschillende locaties in Nederland, de raffinaderij in Rotterdam, de voorbehandelings- en opslagfaciliteit van Sluiskil en Neste Demeter in Alblasserdam. Alle locaties maken deel uit van onze wereldwijde activiteiten voor hernieuwbare producten en zijn geïntegreerd in de wereldwijde toeleveringsketen.”

De Rotterdamse raffinaderij produceert ook sinds 2018 biopropaan, als eerste raffinaderij ter wereld. “We hebben onze eerste batch Neste MY Renewable Propane, dat wil zeggen 100% bio-LPG, geleverd aan de Europese markt vanuit de raffinaderij in Rotterdam. Daar wordt het geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen zoals afval- en reststoffen. De productie is de eerste in zijn soort, waar ook ter wereld. Hoewel de volumes klein zijn, ongeveer 40.000 – 50.000 ton per jaar, helpt deze stroom het productieproces te verbeteren door hulpbronnenefficiëntie. Daarnaast biedt deze brandstof een schoner alternatief voor conventioneel propaan.”