Neste wil nieuwe duurzame raffinaderij in Rotterdamse haven

Het Finse Neste, bekend om z’n productie van hernieuwbare brandstof voor onder andere vliegtuigen en auto’s, wil in Rotterdam een nieuwe raffinaderij realiseren. Het project zal ongeveer 1,5 miljard euro kosten, zo’n 100 banen opleveren en 3,5 megaton CO2-winst opleveren.

Neste heeft al drie productielocaties in Nederland, namelijk in Sluiskil, Vlaardingen en Rotterdam. Met de mogelijke komst van de nieuwe raffinaderij wordt de productie van hernieuwbare producten in Rotterdam ineens verdubbeld. Een woordvoerder vertelt: “De nieuwe raffinaderij wordt gebaseerd op de uitbreiding van onze bestaande raffinaderij in Singapore. Door die uitbreiding wordt de wereldwijde productiecapaciteit voor hernieuwbare brandstoffen en grondstoffen vergroot van 3,2 miljoen ton tot zo’n 4,5 miljoen ton. In Rotterdam denken we een vergelijkbare productie-uitbreiding als in Singapore te kunnen realiseren.”

Flexibel

Interessant aan de uitbreiding in Singapore is de flexibiliteit van de plant. “De plant is zo ingericht dat er zowel hernieuwbare diesel, sustainable aviation fuel, als hernieuwbare grondstoffen voor de chemische industrie kunnen worden geproduceerd. In Rotterdam, waar we nu vooral hernieuwbare diesel produceren, kunnen we straks ook schakelen tussen die diverse eindproducten.”

Rotterdam

Hoewel de realisatie van de raffinaderij nog geen gelopen race is, was er vanuit Neste ook interesse om de raffinaderij in het thuisland in Porvoo te bouwen. De definitieve beslissing voor de bouw van de nieuwe raffinaderij valt eind dit jaar, begin volgend jaar. “Voor de duidelijkheid: het definitieve besluit volgt nog maar over de locatie is er nu geen twijfel meer. Als hij er komt, wordt het Rotterdam.”

Keten

Kenmerkend voor alle Neste plants in hun Renewables Platform is dat de geproduceerde producten en brandstoffen hernieuwbaar zijn. “Dat houdt in dat er geen fossiele grondstoffen gebruikt worden. In plaats daarvan gebruiken deze raffinaderijen afval- en reststoffen uit andere industrieën, zoals gebruikt frituurvet. Door het niet gebruiken van fossiele aardolie als grondstof, is een CO2-besparing van 80-90% mogelijk, bij gebruik van onze producten in de luchtvaart of wegtransport,” aldus de woordvoerder.

Toekomst

De huidige hernieuwbare producten die het bedrijf maakt, vallen in de categorie synthetische brandstoffen. Maar het bedrijf kijkt verder vooruit. “Uiteindelijk bestaat een brandstof of grondstof uit een aantal koolwaterstofverbindingen. Wij halen die bouwstenen nu uit afval- en reststoffen en bouwen ze op tot de gewenste moleculen die gelijk zijn aan de fossiele moleculen; maar dan wel met veel betere CO2-prestaties. Maar we kijken nadrukkelijk ook al naar toekomstige grondstoffen, als algen en ‘Power to X’. En tegen die tijd worden ook die in de mogelijke nieuwe raffinaderij verwerkt tot hernieuwbare producten.”

Meer weten over Neste? Neem hier een kijkje.

Meer nieuws over Neste op Process Control.