Nieuw boek over maintenance, reliability en assetmanagement

Martin van den Hout, bekend van zijn column in Process Control heeft een boek over maintenance, reliability en assetmanagement geschreven. De doelgroep van het boek is de technische HBO student, maar eigenlijk zou elke TD een exemplaar in huis moeten hebben. “Een vergelijkbaar, up-to-date boek is er gewoon niet”, vertelt Van den Hout.

In april verschijnt het boek Maintenance, Reliability en Assetmanagement: een Lean benadering van Martin van den Hout, onze columnist. Het is een lesboek voor HBO-studenten, maar ook interessant voor mensen die al in dit vakgebied werken. Het is een allesomvattend boek over maintenance management en reliability engineering, geplaatst in het bredere kader van assetmanagement.

Beheer

Ongeveer de helft van de studenten van technische HBO-opleidingen gaan later werken in onderhoudsmanagement of reliability engineering. Vaak komen ze terecht in een functie als reliability engineer, werkvoorbereider, supervisor of later maintenance manager. In sommige grote bedrijven zijn al deze rollen gescheiden, maar in heel veel gevallen vervult de HBO-er een combinatie van bovenstaande rollen. Daarvoor moet hij over kennis beschikken van heel veel onderwerpen, zoals: de oorzaken van storingen, het opzetten van preventief onderhoud, reservedelenbeheer, werkstroombeheersing, root cause analyse, conditiebewakingstechnieken, autonoom onderhoud, werkvoorbereiding, economische afwegingen en nog veel meer.

15 jaar oud

De bestaande boeken over dit onderwerp waren alweer vijftien jaar oud en behandelden meestal alleen maar een overzicht van het hele vakgebied, zonder te beschrijven hóe je concreet bepaalde zaken aanpakt. Met dit boek leren de studenten ook werkvoorbereiding, het opzetten van economisch optimale onderhoudsschema’s, het bepalen van de optimale voorraad reservedelen en storingsanalyse.