Tata moet sluiten of ombouwen
VELSEN - TataSteel , voor recrutment stage. Foto KOEN SUYK

Dow Benelux en Tata Steel overwegen een circulaire fabriek in IJmuiden te bouwen. De installatie zet de koolstofatomen in CO en CO2 uit productiegassen van de staalfabrikant in als grondstof voor de productie van organisch-chemische moleculen, zoals polymeren, bij Dow Benelux. Hiermee zetten de twee bedrijven een belangrijke stap om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Het Financieele Dagblad meldde 10 september dat beide bedrijven zich voorbereiden op de mogelijke bouw van de klimaatvriendelijke fabriek. De bouw hangt onder meer af van het succes van twee proefprojecten, die dit najaar en volgend jaar van start gaan. De eerste kleinschalige proeffabriek is in aanbouw bij ArcelorMittal in Gent en moet in het najaar in bedrijf komen. Een tweede proeffabriek volgt in 2019. In de twee proefinstallaties gaan de bedrijven koolstofoxides uit de productiegassen wassen, concentreren en gebruiken om er nafta en vervolgens polymeren van te maken. De installaties vergen volgens een bericht op de VEMW-site een investering van zo’n 20 miljoen euro.

Proefperiode
Wanneer de testen in Gent klaar zijn, verhuizen de proeffabrieken naar Tata Steel in IJmuiden waar de proefnemingen worden voortgezet, meldt BNDeStem. De proefperiode zal volgens woordvoerder Van Oosten van Dow Benelux tot 2020-2022 duren. Van Oosten benadrukt dat de proefnemingen succesvol moeten zijn voor de bouw van een ‘echte’ fabriek van start gaat. Deze fabriek vergt een investering van 1 miljard euro. Of de fabriek er ook daadwerkelijk komt, hangt mede af van de steun van de overheid, stellen de bestuursvoorzitters van beide bedrijven in het Financieele Dagblad. De hoofdkantoren van de twee concerns ondersteunen volgens bestuursvoorzitter Theo Henrar van Tata Steel de technologische voorbereidingen van het project, “maar ze zijn niet gekke Henkie”. “Als er 100 miljoen moet worden toegelegd op een project, komt er geen groen licht.”

Projecten
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW is enthousiast over het initiatief. “Het project van Tata Steel en Dow Benelux laat zien dat de industrietransitie niet alleen leidt tot technologische innovatie, maar ook tot nieuwe samenwerkingsverbanden over bedrijfs- en bedrijfstakgrenzen heen. Het project staat niet alleen. Recentelijk zijn veel initiatieven genomen, waaronder een initiatief van AkzoNobel en Photanol en een initiatief van Avantium met o.a. AkzoNobel. Veelbelovende projecten die gaan leiden tot concrete oplossingen en bijdragen aan de doelstellingen om de CO2-emissies te reduceren. Als de proefnemingen van Tata Steel en Dow Benelux lukken, en een demonstratiefase volgt, is de potentiële bijdrage aan CO2-reductie maar liefst 4-5 Mton. Om dat potentieel te verzilveren is ook de overheid nodig. De onderhandelingen over het Klimaatakkoord moeten onder meer leiden tot een instrumentarium om mogelijke knelpunten in de energievoorziening, infrastructuur en financiering weg te nemen.”