De 107 meter hoge torenfakkel van de naftakraker van SABIC op Chemelot is tijdens de recente onderhoudsstop vervangen door een moderner exemplaar. De overlast voor de omgeving wordt door de nieuwe fakkel niet weggenomen, maar waarschijnlijk wel minder hevig. Daarnaast is de kraker geschikt gemaakt om restwarmte te leveren aan bedrijven en woningen in Sittard-Geleen.

De grootste fabriek op chemiecomplex Chemelot, de naftakraker Olefins 4, heeft na zes jaar weer een grondige onderhoudsbeurt achter de rug. De ruim veertig jaar oude plant is nu weer helemaal bij de tijd, meldt De Limburger. Medewerkers en contractors van SABIC trainden sinds begin maart in het nieuwe safety skills center op het fabrieksterrein in Bergen op Zoom. In de nagebootste fabriekshal staan meerdere opstellingen waarin ze samen praktijksituaties oefenden. Zo hebben ze zich voorbereid op een veilige en efficiënte turn around in september en oktober.

Restwarmte

In de drukste periode van de stop waren ruim 2150 technici aan het werk. Een aantal zaken springt eruit.Zo is de fabriek geschikt gemaakt om aangesloten te worden op het Groene Net: restwarmte van het productieproces kan vanaf 2020 worden geleverd aan 30.000 huishoudens en 80 kantoren in Sittard-Geleen. Het levert uiteindelijk een besparing van ongeveer 26 miljoen m³ aardgas op en een daling van de CO₂-uitstoot met 47.000 ton.

Afvalplastic

Ook hebben de technici alvast voorbereidingen getroffen voor het plan van SABIC om in de naftakraker grondstoffen te gebruiken die worden gewonnen via het recyclen van afvalplastic. Het concern bouwt met Plastic Energy een proeffabriek om dat mogelijk te maken. Die moet in 2021 gereed zijn.

Nieuwe kunststoffen

Het gemengd plastic afval van lage kwaliteit komt van afvalverwerker en recyclingbedrijf Renewi. SABIC en Plastic Energy verwerken het plastic afval tot grondstof voor de petrochemische activiteiten van SABIC in Europa. De grondstof, bekend als Tacoil en een gepatenteerd product van Plastic Energy, zal door SABIC in hun stoomkrakers verwerkt worden tot nieuwe kunststoffen.

Trillingen

De opstart van de kraker verliep niet zonder problemen, schrijft De Limburger. In de omgeving van bedrijventerrein Chemelot waren dinsdagochtend 22 oktober trillingen te voelen. Tot in Hoensbroek zeggen mensen ze gevoeld te hebben. De trillingen begonnen dinsdagochtend bij het opstarten van naftakraker 4 en werden rond 10.30 uur minder. Volgens woordvoerster Solange Schlösser van de fabriek waren de trillingen niet voorzien. „We hebben een periode van groot onderhoud achter de rug en zijn de fabriek systematisch weer aan het opstarten. Dat opstartproces is complex en dient stap voor stap te verlopen. De trillingen die vanochtend zijn ontstaan waren niet voorzien, anders hadden we de omgeving daar uiteraard voor gewaarschuwd.”