BASF opende eind september 2021 een nieuwe recyclinginstallatie in de fabriek in De Meern. Het chemiebedrijf kan de nikkelstoffractie die als restproduct uit het productieproces komt nu opnieuw malen en hergebruiken. Het grondstofgebruik van een bepaalde productielijn gaat hiermee met ongeveer 5 procent omlaag.

Eind september is de recycle installatie officieel geopend door Elke Bleuel, Vice President Global Operations Chemical Catalysts. In november is de installatie opgestart waarna het recycleproces van start ging. “De eerste resultaten zien er goed uit!”, vertelt Bram Hoffer, Operations Manager Chemical Catalysts bij BASF De Meern.

Extruderen

In het productieproces gebruikt BASF een mix van chemische stoffen die als een pasta door een plaat met gaatjes wordt gedrukt, het zogeheten extruderen. Hier komen katalysatoren uit die worden gedroogd, en bij dit drogen ontstaan wat breukjes. De kleinere deeltjes die breken, ongeveer 5 procent van het geheel, kon BASF voorheen niet meer gebruiken. De nieuwe installatie maakt het mogelijk om deze fractie te hergebruiken aan het begin van het proces, waardoor het chemiebedrijf uiteindelijk geen restproduct meer heeft.

Circulaire economie

Het optimaal gebruikmaken van grondstoffen is een belangrijk kernthema binnen BASF. Door beperkte grondstoffen zo lang mogelijk in gebruik te houden en afval te minimaliseren, verschuift het chemiebedrijf steeds meer richting een circulaire economie. Zo lanceerde BASF in 2020 een nieuw Circular Economy-programma.

Omzet verdubbelen

Tegen het jaar 2030 wil het bedrijf haar omzet met oplossingen voor de circulaire economie verdubbelen tot 17 miljard euro. Om dit te bereiken, concentreert de onderneming zich op drie actiegebieden: circulaire grondstoffen, nieuwe materiaalkringlopen en nieuwe bedrijfsmodellen.