Het Duitse Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation heeft een webapplicatie ontwikkeld waarmee machines, sensoren en data met elkaar verbonden worden.

De nieuwe webapplicatie met de naam ‘MIALinx’ haakt slim in op de big data en industrie 4.0 ontwikkelingen. De fors toegenomen hoeveelheid data in procesomgevingen is een uitdaging. Sensoren en machines zijn vaak van verschillende merken en leeftijden en de gegeneerde data wordt vaak in verschillende bestandsformaten en op fysiek verschillende locaties opgeslagen.

MIALinx maakt gebruik van de Manufacturing Service Bus (MSB) om data uit verschillende bronnen naar een werkbaar formaat te converteren. Hierdoor is de nieuwe webapplicatie dus niet gebonden aan een specifieke leverancier.

Mailing gaat verder dan alleen het verzamelen en samenbrengen van data. Met het systeem kunnen ook geautomatiseerde acties worden ondernomen. De Duitse fabrikant geeft als voorbeeld een kleursensor waarmee het luchtfilter van een bepaalde machine wordt gemonitord. Bij ernstige vervuiling verkleurt de sensor en kan via het systeem een signaaltje worden gestuurd naar de juiste persoon in de organisatie, of kan via het ERP systeem automatisch een nieuw luchtfilter worden besteld.

Volgens de fabrikant van MIALinx komt het systeem het beste tot zijn recht wanneer gebruik wordt gemaakt van het Virtual Fort Knox platform. Dit platform wordt (niet geheel toevallig uiteraard) door dezelfde Duitse fabrikant op de markt gebracht.