Uit de cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) vandaag heeft gepubliceerd, blijkt dat de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie opnieuw is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Met 60,7 punten staat de index echter wel op het laagste niveau sinds afgelopen zes maanden.

Arjan van Weele, hoogleraar inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, vertelt in een interview met Nu.nl dat de groei vooral het gevolg is van sterke onderstromen uit binnen- en buitenland. Hij is niet verbaasd over de afname van de groei. De afgelopen vijf jaar is de industrie alleen maar gegroeid. “Aan alle goede dingen komt een einde”, merkt hij op.

Een andere trend, die ook de afgelopen maanden al werd gesignaleerd, betreft de achterstand in productie bij de industriële bedrijven. Het wordt steeds lastiger om aan zowel grondstoffen als personeel te komen. Volgens de hoogleraar zal dat op korte termijn geen gevolgen hebben, maar op de langere termijn wordt het een uitdaging op de groei onder controle te houden en de leveringsachterstanden te beperken.