Noorwegen is praktijkvoorbeeld voor invloed E-cars op oil&gas industrie

Hoewel in Nederland steeds vaker elektrische auto’s zichtbaar zijn, is het aandeel ten opzichte van conventionele benzine- en dieselauto’s nihil. Hoe door het veranderen van het wagenpark in Nederland de oil&gas zal veranderen is dus een kwestie van gissen.

In Noorwegen is de situatie echter compleet anders. Daar is 52% van de nieuw verkochte auto’s een elektrische. Het totale aandeel van elektrische auto’s komt daarmee op 10%. Interessant is dat de olie-industrie in Noorwegen nu al last begint te krijgen van deze nieuwe verdeling. Uit een rapport waarin verkoopcijfers voor petroleumproducten zijn geanalyseerd, blijkt dat de verkopen dit jaar voor het eerst zijn gedaald met 2,2%. Ter vergelijking, in Nederland steeg de verkoop van petroleumproducten met 3,4% ten opzichte van 2016.

Kennelijk zorgt een tiende van het totale wagenpark al voor een forse daling in de verkoop van petroleumproducten. Een mogelijke verklaring is dat vooral de veelrijders als eerste zullen overstappen op elektrische auto’s, vooral nu de accu’s steeds meer capaciteit krijgen.

Foto: Tesla