Nouryon heeft haar volledige dochteronderneming Industrial Chemicals omgedoopt in Nobian. Met deze merkverandering kan Nobian zijn geïntegreerde waardeketen voor essentiële basischemicaliën in Europa verder ontwikkelen onder een eigen naam en merk terwijl Nouryon zich zal blijven concentreren op het vergroten van haar wereldwijde positie in de fijnchemie. Met de naamswijziging lijkt Nouryon voor te sorteren op een afsplitsing van Nobian.

“In de afgelopen twee jaar hebben we een nieuwe organisatiestructuur opgezet zodat onze businesses, operaties en functies zich meer kunnen concentreren op hun kerntaken. We hebben ook een nieuwe strategie gelanceerd met het doel de verwachtingen van onze klanten te overtreffen, harder te groeien dan de concurrentie en het aandeel fijnchmie in onze portefeuille te vergroten ”, aldus Charlie Shaver, voorzitter en CEO van Nouryon in een persbericht. “Deze volgende stap in onze reis zal Nouryon en onze volledige dochteronderneming Nobian in staat stellen om nog meer gerichte groeistrategieën na te streven onder afzonderlijke merken.”

Europese leider

Nobian is een Europese leider in de productie van zout, chlooralkali en chloormethanen, die essentieel zijn voor de productie van ontsmettingsmiddelen, duurzame lichtgewicht kunststoffen, aluminium, farmaceutica en andere producten. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amersfoort en heeft 1.800 werknemers en fabrieken in Nederland, Duitsland en Denemarken.

Afsplitsing?

Met de naamswijziging lijkt Nouryon voor te sorteren op een afsplitsing van Nobian. “Het ligt in de lijn van de verwachting dat Nobian doorverkocht wordt aan een nieuwe eigenaar, of we gaan als kleiner bedrijf naar de beurs”, zo liet een locatiedirecteur van het bedrijf deze week weten tijdens een webinar voor raadsleden in Enschede, schrijft RTV Oost. Nobian-woordvoerder Jasper Jansen bestrijdt dat in een bericht op RTV Noord: “Vooralsnog is niets anders besloten dan een naamswijziging.”

Investeerders

Nouryon splitste zich in 2018 af van verffabrikant AkzoNobel. De chemietak kwam toen voor ruim 10 miljard euro in handen van de Amerikaanse investeerders Carlyle en GIC. Al vrij vlot na deze overname gingen er verhalen dat de nieuwe eigenaren onderdelen wilden verkopen of het bedrijf naar de beurs wilden brengen, maar vooralsnog is dit niet het geval. Ook Nobian blijft voorlopig in handen van beide investeringsmaatschappijen, schrijft RTV Noord.

Naam en logo

De naam Nouryon verwijst naar Noury en Van der Lande, één van de bedrijven die in de jaren ’60 opgingen in Akzo. Maar volgens woordvoerder Jansen is de naam Nobian geen afgeleide van Nobel. “We waren op zoek naar een krachtige naam die makkelijk te onthouden is. We kwamen er bovendien achter dat het woord ‘nobi’ Japans is voor groei. Dat is wat we willen met ons bedrijf.” Het nieuwe logo, een groene ruit waaruit ‘een hapje’ is genomen, is volgens Jansen gebaseerd op een zoutkristal. “Dat is de basis van ons bedrijf. Uit zout maak je chloor.” De komende tijd wordt de nieuwe naam doorgevoerd, ook op de vestiging van Nobian op het chemiepark in Delfzijl waar zo’n driehonderd mensen werken.