Nouryon gaat op meerdere productielocaties in Europa, waaronder Chemiepark Delfzijl, onderhoudstechnologie invoeren die helpt voorspellen wanneer het chemiebedrijf pompen en andere roterende apparatuur moet onderhouden en vervangen. Hiervoor ondertekende Nouryon eind januari 2020 een raamovereenkomst met de ontwikkelaar van de technologie, de Nederlandse scale-up Semiotic Labs.
Semiotic Labs was een van de winnaars van Nouryon’s 2018 Imagine Chemistry-innovatie-uitdaging. De multinational organiseerde al twee keer deze wedstrijd waarbij mensen met innovatieve ideeën voor een toekomstig product of procesverbeteringen zich kunnen melden bij Nouryon. Een gelijkwaardige samenwerking met het bedrijf staat hierbij volgens het chemiebedrijf centraal.
De technologie die Nouryon nu gaat toepassen, gebruikt elektrische golven die volgens Semiotic Labs tot vijf maanden van tevoren tenminste 90 procent van de komende onderhoudsbehoeften in roterende apparatuur zoals pompen, compressoren en transportbanden nauwkeurig kunnen voorspellen.
Onverwachte productie-onderbrekingen voorkomen
Dit geeft tijd om kritieke apparatuur te repareren of te vervangen tijdens geplande stops. Hierdoor kan Nouryon onverwachte onderbrekingen in de productie voorkomen en de leverbetrouwbaarheid verbeteren.
Maar hoe werkt dit nu precies? “Een elektromotor die machines aandrijft, veroorzaakt trillingen. Die veranderen wanneer schade ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan een aanlopende as. Of een gebroken lager”, licht Simon Jagers, oprichter van Semiotic Labs toe. “Elke trilling zorgt voor rimpels in de elektrische golven. Wanneer deze trilling door schade verandert, ontstaan er ook veranderingen in de rimpels van de elektrische golven”.
Door de golven met een hoge resolutie te meten, signaleert Semiotic Labs de rimpels én de veranderingen hierin als basis voor de analyses van de assets. “Zo kunnen we gezonde van ongezonde rimpels onderscheiden. Daarnaast geldt dat specifieke vormen van schade weer een eigen rimpel veroorzaken. Zo kunnen we niet alleen aangeven dát er iets kapotgaat, maar in veel gevallen ook wát er kapotgaat”.
Technologie succesvol toegepast in Duitsland
De technologie werd met succes toegepast in de chloorfabriek van Nouryon in het Duitse Ibbenbüren. Hier testte Semiotic Labs verschillende faalmechanismen van een pomp door een stuk van de waaier af te halen en door uitlijnfouten te introduceren. “We konden de schades goed detecteren. In combinatie met de resultaten bij andere klanten, die SAM4 in productie-omgevingen inzetten, vormde dit de basis om de technologie bij Nouryon grootschalig toe te passen.” SAM4 bestaat uit sensor-hardware, analytics en een dashboard dat bruikbare inzichten biedt over de conditie, prestaties en het energieverbruik van de aangesloten assets.
Momenteel vinden extra testen plaats in vier fabrieken van het chemiebedrijf, waaronder één in Delfzijl. De bedoeling is dat zeven andere locaties van Nouryon in Europa de technologie ook gaan gebruiken.
Marco Waas, directeur RD&I en Technology Industrial Chemicals bij Nouryon: “Door te werken met scale-ups, zoals Semiotic Labs, kunnen we nieuwe technologieën aanboren die aanzienlijke voordelen kunnen bieden. Onze klanten vertrouwen op ons voor een betrouwbare levering van essentiële grondstoffen en deze voorspellende onderhoudsoplossing kan de prestaties van onze fabrieken aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd de kosten verlagen. ”
Enorme energiebesparing mogelijk door motor aan te passen
Jagers:“Sinds de Imagine Chemistry Challenge in 2018 werken we samen aan een pilotprogramma om onze technologie te testen en te verbeteren. Ik ben erg blij dat het een verschil maakt in real-life productie-instellingen en kijk uit naar de verdere uitrol in samenwerking met Nouryon. ”
Nouryon en Semiotic Labs zullen ook kijken naar manieren om meer waarde te genereren uit golfvormanalyse door functies te ontwikkelen die de CO2-uitstoot aanzienlijk kunnen verminderen. “De elektrische signalen bevatten ook informatie over energieverbruik, prestaties en belasting. Juist die drie gegevens vormen een uitstekende basis om te bepalen of een bedrijf een motor optimaal inzet”, zegt Jagers. Een motor is immers het meest efficiënt als deze rond de 80 procent wordt belast. Als de belasting over langere tijd onder de 45 procent is, is een enorme energiebesparing mogelijk door de motor aan te passen. Wij leveren de informatie die nodig is om op basis van data-gedreven inzichten motoren en processen te optimaliseren voor stroomverbruik, zonder aan de output-kant in te leveren. Wij gaan het dit jaar als eerste toepassen bij Nouryon in Delfzijl.”