OCI en NortH2 bundelen krachten in productie van groene waterstof

In Groningen geproduceerde groene waterstof moet straks via een oud netwerk van Gasunie naar kunstmestproducent OCI op Chemelot worden getransporteerd. In 2030 moet er in Nederland een opgesteld vermogen van 4 gigawatt in productie zijn. 

NortH2 is een consortium van Groningen Seaports en diverse energiebedrijven. Binnen het consortium moet op grootschalige wijze groene waterstof worden geproduceerd uit wind op zee.

OCI is een op Chemelot gevestigde producent van kunstmest en melamine. Tot nu toe worden die producten uit aardgas vervaardigd. Bij OCI wordt van aardgas waterstof gemaakt en van waterstof ammoniak. Door de grijze waterstof te vervangen door groene waterstof kan er zonder verdere aanpassingen in het proces direct een enorme CO2-reductie worden gerealiseerd. Als de complete productie bij OCI op basis van groene waterstof zou plaatsvinden, wordt daarmee 900.000 ton CO2 uitstoot bespaard.

Belangrijke motor

“Ammoniak en methanol zijn de effectiefste groene waterstofdragers”, zegt Ahmen El-Hoshy, topman van OCI, die de samenwerking met NortH2 als ‘een belangrijke motor richting een waterstofeconomie’ omschrijft. “Daarom versnelt OCI de productie van groene ammoniak en methanol om een van de grootste producenten van schone waterstofbrandstof en grondstoftechnologie ter wereld te worden. We schalen de wereldtransitie naar waterstof en de schone economie op.”

Groninger gasveld

Het huidige Gasunie netwerk waardoor de waterstof straks moet worden getransporteerd, wordt nu nog gebruikt voor de transport van gas van het Groninger gasveld. Daarna zal het netwerk geschikt worden gemaakt voor het transport van de groene waterstof.