Tata Steel

OM start strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel en eist boete van 135.000 euro aan Harsco

Het OM start een strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel in IJmuiden en onderaannemer Harsco. Onderzocht zal worden of de bedrijven opzettelijk gevaarlijke stoffen in de omgeving hebben gebracht. Bovendien wordt de rol van de leidinggevenden daarbij onderzocht. Het OM heeft van Harsco al een concrete boete van 135.000 euro geeist.

Vorig jaar werd er door honderden personen en verschillende organisaties aangifte gedaan tegen Tata Steel, onder leiding van advocate Bénédict Ficq. In het strafrechtelijk onderzoek zal worden bepaald of Tata Steel en onderaannemer Harsco strafrechtelijk vervolgd zullen worden.

In een andere zaak, ook door het OM aangespannen, eiste het OM een geldboete van 135.000 euro – waarvan 35.000 voorwaardelijk – voor het veroorzaken van grafietregens. Volgens het OM vonden er zowel in 2018, 2019 als 2020 explosies plaats die leidden tot grote stofwolken en grafietregens. Daarbij werden bepaalde incidenten ook niet gemeld.

Halverwege 2020 werd een nieuwe hal in gebruik genomen die problemen met de slakverwerking voorkomt. Diverse onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat de hoeveelheden lood, mangaan en vanadium in de stofwolken vooral voor opgroeiende kinderen ongewenst zijn.

Milieu-organisaties zijn opgelucht dat het OM een strafrechtelijk onderzoek begint. Tata Steel zegt aan het onderzoek te zullen meewerken en ziet de uitkomst ‘met vertrouwen tegemoet’.