Er werd de laatste dagen al druk gespeculeerd over de diverse onderhoudsstops die plaatsvinden en op de agenda staan. Bij onderhoudsstops zijn in de regel een veelvoud van het gewone personeel op locatie nodig om werkzaamheden uit te voeren. De geplande stop bij Gunvor, waar zo’n 2500 extra mensen voor zouden worden ingezet, blijkt niet door te gaan.

De stop bij Gunvor zou op 6 april moeten beginnen, maar het bedrijf heeft aangekondigd dat de gezondheid van de werknemers tijdens de stop niet te garanderen valt en daarom uitgesteld dient te worden. En dat betekent dat de raffinaderij zometeen stilstaat: naar verwachting minstens zes maanden.

Bij Chemelot, waar nog druk gewerkt wordt, zijn er op dit moment een aantal onderhoudsstops gaande. Onder andere bij OCI Nitrogen en Borealis Plastomers. Ondanks het feit dat er meer personeel on site is, kan er veilig gewerkt worden. Het speciaal hiervoor opgerichte Chemelot Response Team Corona heeft er voor gezorgd dat er meer werkplekken beschikbaar zijn gemaakt, dat er lunchpakketten worden uitgedeeld en dat de kleed- en doucheruimtes zijn uitgebreid.

De op Chemelot werkende Duitsers kunnen vanuit hun thuisland nog gemakkelijk on site komen, maar voor de Belgische werknemers is het lastiger. Die dienen een speciaal vignet te overleggen om over de grens te komen.

Foto: Rijmond.nl