Anti-Brexit demonstrators wave EU and Union flags outside the Houses of Parliament in London, Britain, January 30, 2018. REUTERS/Toby Melville - RC1A41866470

Het Nederlandse bedrijfsleven maakt zich zorgen over de gevolgen van de brexit en heeft een brief met aanbevelingen gestuurd aan minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel. Ondernemingsvereniging Evofenedex, die spreekt namens 15.000 handels- en productiebedrijven, vreest onder meer invoerheffingen en een ongelijk speelveld, meldt het FD.

Na de brexit, die vrijdag om middernacht een feit is, beginnen de onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) over een handelsakkoord. Daarin moeten afspraken over staatssteun, mededingingsregels en belastingen staan, staat in de brief. “Onze economieën zijn zo met elkaar verweven dat afwijkende regels al snel de wederzijdse concurrentiepositie schaden.”

Implementatieperiode

Evofenedex vraagt volgens het FD  minister Kaag om een ‘implementatieperiode van ten minste negen maanden’ voor alle grote maatregelen die nog niet bekend zijn. Op die manier kunnen ondernemers goed worden ingelicht en kunnen ze zich goed voorbereiden op de veranderingen.

Daarnaast willen de bedrijven dat importtarieven tot een minimum worden beperkt en dat de douanediensten intensief gaan samenwerken. Dit om te voorkomen dat de extra vertragingen door de weer ingestelde grenscontroles de nu verwachte 30% overschrijden. En ze willen snel duidelijkheid over nieuwe regels die de douanediensten gaan hanteren.

De nu gebruikte systemen moeten zoveel mogelijk in gebruik blijven en om de administratieve lasten te beperkten moet er een gezamenlijk loket komen waar alle bedrijven terechtkunnen. Ook willen de bedrijven gelijke producteisen en de toegang tot data in het handelsakkoord geregeld zien. Ze zijn bang dat Nederlandse producten anders niet meer in het VK worden toegelaten. De toegang tot data moet geregeld worden binnen de EU.

Afdracht van btw

In de brief wordt tevens gepleit voor afspraken over de afdracht van btw. Het bedrijfsleven hoopt dat de Britten zich hierbij aanpassen aan de Europese regels. Evofenedex is ook nog bang voor grotere administratieve lasten voor ondernemers. Die zijn nu al “complex en divers”, aldus de brief. Aan het einde van de onderhandelingen moeten “overbodige procedurestappen” daarom nog geschrapt kunnen worden.

Uiterlijk 1 januari 2021 moet er een handelsakkoord liggen. Brussel vond dit te kort dag, maar de Britse premier Boris Johnson heeft de deadline wettelijk vastgelegd. Dat betekent dat een no-dealbrexit over elf maanden nog steeds mogelijk is. De Nederlandse overheid moet daar rekening mee blijven houden, aldus de brief. “De activiteiten daartoe moeten komend najaar toch weer worden opgeschaald als de situatie daar om vraagt.”

Lees hier de brief