Onderzoek naar machtsmisbruik en vriendjespolitiek Groningen Seaport

In de uitzending van 11 mei kwam Nieuwsuur met het opvallende nieuws dat er sprake zou zijn van machtsmisbruik en vriendjespolitiek door Groningen Seaports bij het aankopen van  grond en het vergeven van rechten voor de realisatie van windmolens.

Het vermeende machtsmisbruik en vriendjespolitiek hebben te maken met de komst van een mega datacenter van Google. Volgens Nieuwsuur werden door de komst van het datacenter boeren gedupeerd, terwijl het één specifieke familie juist miljoenenvoordelen opleverde. Groningen Seaport en de Provincie Groningen zou op de hoogte zijn geweest van het onbevoegde handelen dat hieraan ten grondslag lag.

Gedeputeerde van de Provincie Groningen Rijzebol wilde niet reageren voor Nieuwsuur, maar vertelde voor RTV Noord: “Gisteravond werd er in de reportage van Nieuwsuur gesuggereerd dat er verwevenheid bestaat tussen het verwerven van grond en het verwerven van windturbines. Ik ben daar van geschrokken en wil dat dit uitgezocht wordt.”

Directeur Cas König van Groningen Seaports heeft aan Nieuwsuur laten weten dat ‘een geheime vaststellingsovereenkomst waarin Bakker Bierum windmolenrechten kreeg toegezegd, “onlosmakelijk verbonden” is met aankoop van grond’, zo meldt de NOS.

Dat er een onderzoek komt, staat vast. Wie – en wanneer – het onderzoek gaat uitvoeren is nog niet bekend.

Een uitgebreider artikel is te lezen op de website van de NOS.