Online monitoring bedrijfskritische installaties bij Mars Nederland

Bij Mars in Veghel worden maar liefst 1 miljoen repen per uur geproduceerd. Om de veiligheid, efficiency en productkwaliteit te waarborgen, werd Elsto Serives gevraagd de bedrijfskritische installaties in de productielijnen te monitoren.

Via monitoringsystemen worden ongeveer 50 bedrijfskritische installaties, zoals ventilatoren, koeltorens, tandwielkasten en koelmachines, die opgesteld staan op de afdelingen Productie en Utilities, nauwlettend bewaakt. René de Visser, Bedrijfswerktuigkundige Utility bij Mars Nederland: “Gekozen is voor deze installaties, omdat in geval van ongewenste stilstand er fors hoge kosten ontstaan door productieverlies. En dat moet natuurlijk te allen tijde worden vermeden.”

Recent heeft Elsto Services in opdracht van Mars bij de productielijnen een tweetal online monitoringsystemen opgesteld en op diverse installaties in het proces sensoren aangebracht. Van ‘pur sang’ condition monitoring maakt Mars nu de overstap naar betrouwbaarheidsgestuurd onderhoud. Volcontinu worden de gemeten data vergeleken met de van te voren ingegeven procesparameters en op basis daarvan wordt de onderhoudsplanning voor de eigen Technische Dienst en specialisten van buitenaf opgesteld.

Thijs Nabben, Algemeen en Commercieel manager bij Elsto Services in Weert, vertelt: “Het hierboven beschreven online monitoringsysteem is het begin van het zogeheten EPMS-platform dat momenteel bij Elsto Services in ontwikkeling is. Gewerkt wordt aan een soort stoplichtsysteem, dat volautomatisch een geel signaal afgeeft als er ergens schade ontstaat en een rood signaal als direct actie moet worden ondernomen. Verder komen op dit platform diverse specialisme bij elkaar, zodat te allen tijde de klant ontzorgd wordt. Dit alles met als doel een nog hogere performance, meer bedrijfszekerheid en dat alles tegen zo laag mogelijke kosten.”

Auteur: Henriette van Norel

Lees het complete verhaal in Process Control 5, 2019