Ontsluiten van procesinstrumentatie, niet een kwestie van of maar wanneer en hoe! | André Boer

Big data en assetmanagement kunnen alleen een succes worden als we het security & safety vraagstuk enigszins onder controle krijgen. Er zijn diverse technologie evenementen geweest waar social hackers bij plantmanagers het zweet in de oksels hebben doen klotsen door te laten zien hoe eenvoudig het is om te hacken. En dat is allang niet meer voorbehouden aan zonlicht mijdende nerds op zolderkamers. Iedereen, uit welk land dan ook, kan met eenvoudige software tools hacken. En mocht dat dan toch nog te moeilijk blijken te zijn, dan kun je eenvoudig de hulp inroepen van goed getrainde “helpdesk” medewerkers die je helpen bij het bereiken van je snode doelen.

Het zijn niet alleen banken, landen en de NAVO die doelwit zijn van hack aanvallen. Een niet nader te benoemen oliemaatschappij heeft de cyberaanvallen op de maatschappij tot schrikbarende hoogtes zien stijgen, toen een van haar medewerkers een rol kreeg in de Trump administration.

Ondanks de risico’s van een gehackte plant ben ik toch een groot pleitbezorger van externe toegang tot o.a. instrumentatie. De voordelen zijn domweg te zwaarwegend om het niet te doen. Onlangs had een klant in Noorwegen een proces probleem waarop een jonge collega zegt, geef maar hier en hij lost het in 5 minuten op met behulp van zijn telefoon omdat zijn laptop nog niet aanstond! Het scheelde de klant 2 dagen stilstand en ons reis- en verblijfskosten.

Met de vergrijzing van de instrumentatie specialisten op komst en de steeds complexere instrumentatie, moeten we een gezonde balans zien te vinden tussen de voordelen van externe toegang op instrumenten en big data analyses en het risico wat er mee samen hangt. Wij zullen daar als instrumentatie leverancier ook ons steentje aan moeten bijdragen. Data diodes moeten standaard worden in instrumentatie en alleen de eigenaar van de instrumentatie kan beslissen of, hoe en wanneer zijn instrument kan communiceren met de buitenwereld.

Een open source platform zoals VALIDATE, waarmee de vorige column werd afgesloten, kan ook hier een nuttige bijdrage in leveren. Belangrijk om die ontwikkelingen te volgen!