Zowel de consument als het (energie intensieve) MKB hebben inmiddels zicht op prijscompensatie voor de hoge energieprijzen. Voor de zware industrie geldt dit echter nog niet. Volgens VNO NCW moeten er vanuit de EU snel maatregelen worden genomen om de basisindustrie overeind te houden.

Europa loopt het risico dat het een deel van z’n basisindustrie verliest door de hoge energieprijzen. De torenhoge stroom- en gasprijzen maken het voor de zware industrie onmogelijk om te concurreren met de basisindustrie in de VS en Azië. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn sommige ondernemingen in productie gehalveerd. De EU moet op korte termijn met compensatie komen, vindt onder andere Ingrid Thijssen van VNO NCW, zo vertelt ze in een interview met het FD.

Nog niks geregeld

Consumenten weten al enige tijd dat de overheid te hulp schiet en ook MKB bedrijven weten inmiddels hoe de TEK in elkaar steekt. Voor de grote industrie is er echter nog niks toegezegd. Dat moet snel veranderen, meent Thijssen. Belangrijk daarbij is dat er geen maatregelen moeten worden genomen die alleen voor Nederland gelden. Volgens haar dreigt er een ‘desintegratie van de interne markt’. In Duitsland lijkt de overheid royaal over de brug te komen voor de industrie, maar andere landen binnen de EU hebben al aangegeven niet over dergelijke bedragen te kunnen beschikken.

Strategische onafhankelijkheid

Waar in de coronacrisis nog stevig werd gepleit voor strategische onafhankelijkheid voor chips, medicijnen en mondkapjes, sluiten steeds meer Europese bedrijven hun productielijnen af. Niet alleen Thijssen maakt zich zorgen, diverse Haagse politici waarschuwen voor de ongewenste effecten voor de grote industrie van de huidige energieprijzen.

Concrete maatregelen

Thijssen heeft concrete ideeën voor Europese steunmaatregelen: zo zou er, net als voor de consument, een prijsplafond voor een deel van de gasprijs moeten worden afgesproken. Als er daarnaast haast wordt gemaakt met de verduurzaming van de industrie, zouden die maatregelen bekostigd kunnen worden uit het Europese coronaherstelfonds. Bovendien, zo meent de voorzitter, zouden EU-landen gezamenlijk gas moeten inkopen. Daarmee wordt voorkomen dat de individuele lidstaten tegen elkaar opbieden.

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier op industrie vacatures.