Oplossingen voor het aanleggen van een zakelijk netwerk

Organisaties richten zich steeds meer op de automatisering van processen. Daarbij wordt er binnen steeds meer bedrijven onafhankelijk van een vaste werkplek en computer gewerkt, door in te zetten op het gebruik van clouddiensten. Niet alleen bestanden worden in de cloud opgeslagen. Ook draaien er steeds meer applicaties vanuit zo’n omgeving. Voordeel van werken vanuit de cloud is niet alleen dat je onafhankelijk bent van een vaste werkplek. Ook is de kans op het verlies van data veel kleiner. Om optimaal gebruik te kunnen maken van clouddiensten is het belangrijk om de IT-infrastructuur hierop aan te passen. In dit artikel lees je er meer over. 

Snelle internetverbinding cruciaal geworden 
Een van de eisen die aan werken vanuit de cloud wordt gesteld is een snelle internetverbinding. Er worden grote bestanden uit de cloud gehaald en hier vervolgens weer teruggezet. Al werken er al steeds meer mensen volledig digitaal in een online versie van Office-programma’s. Je wilt voorkomen dat medewerkers lang moeten wachten tot grote bestanden gedownload zijn. Downloaden is vaak echter niet het probleem. Uploaden gaat over het algemeen veel trager. NDIX biedt bedrijven de mogelijkheid om de snelheid van het downloaden gelijk te stellen aan de snelheid bij het uploaden. Op deze manier worden medewerkers niet vertraagd. 

Bereik van het netwerk minstens zo belangrijk 
Niet alleen is het bij het gebruik van clouddiensten binnen de organisatie belangrijk dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Het is minstens zo belangrijk dat het netwerk stabiel en betrouwbaar is. Je wilt 99,99% van de tijd de beschikking hebben over het netwerk. Zou het netwerk lange tijd offline zijn, dan kunnen medewerkers niet op kantoor aan de slag. Iets wat grote gevolgen heeft voor de continuïteit van de organisatie. Daarbij wekt het irritaties en frustraties op bij medewerkers. 

Richt clouddiensten op logische wijze in 
Voorkom dat de cloud-omgeving van je organisatie al snel vervalt in een grote chaos. Het gebruik van META-data en het op logische wijze inrichten van zo’n omgeving is essentieel. Probeer dit vooraf uit te denken en werk in eerste instantie met een pilotgroep om te beoordelen hoe het uitgewerkte plan voor jouw organisatie uitpakt. Wanneer het experiment met de pilotgroep een succes blijkt te zijn, kun je de clouddiensten verder uitrollen binnen de organisatie. Het blijft ook hierbij belangrijk om toe te zien op de wijze waarop de verschillende clouddiensten worden gebruikt.