Artist impression van de nieuwe stikstoffabriek (foto: Gasunie).

Opnieuw vertraging bouw stikstoffabriek Zuidbroek

De bouw van de stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek ondervindt opnieuw vertraging. Als het meezit gaat de fabriek op z’n vroegst in september open.

De stikstoffabriek in Zuidbroek heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het lijkt er nu op dat de fabriek in september operationeel zou kunnen zijn, mits er ‘flinke inspanningen worden geleverd’.

De stikstoffabriek moet Nederlandse huishoudens minder afhankelijk maken van Gronings gas. De huishoudens verbruiken laag-calorisch gas, maar gas dat geïmporteerd wordt uit het buitenland is hoog-calorisch. De nieuwe stikstoffabriek moet dat hoog-calorische gas omzetten naar laag-calorisch gas.

De vertraging komt op een onprettig moment voor de minister van Mijnbouw Hand Vijlbrief. De productie van het Groningse gasveld moet verder omlaag om aardbevingsschade te beperken. De Gasunie wil echter dat de productie dit jaar met 1,2 miljard kuub omhooggaat. In 2023, uiterlijk 2024 moet de gaskraan in z’n geheel gesloten worden. Vanaf dit jaar zou het gasveld op de ‘waakvlam’ moeten draaien en alleen in nood worden ingezet voor gaswinning.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er tot aan september bijna twee keer meer gas uit het Groningse gasveld wordt gewonnen dan gepland. Dat komt omdat de stikstoffabriek al operationeel had moeten zijn en omdat de vraag uit Duitsland groter was dan verwacht.