Oproep industrie: pak energieprijzen aan, anders vallen fabrieken stil

Foto: David Mark / Pixabay

Oproep industrie: pak energieprijzen aan, anders vallen fabrieken stil

Europese producenten van onder andere papier, staal en kunstmest raken steeds verder in de problemen door de torenhoge energieprijzen. Als de prijzen niet zakken, zullen fabrieken stil komen te vallen en vertrekken er mogelijk zelfs bedrijven uit Europa.

Elf koepelorganisaties die Europese industriële grootverbruikers vertegenwoordigen trekken aan de bel. Ze roepen Europese regeringsleiders op om al het mogelijke te doen om de energieprijzen te laten zakken. Door de hoge prijzen vallen nu al fabrieken stil en op termijn zouden de hoge prijzen zelfs kunnen leiden tot vertrek van bedrijven.

Spanningen

De energietarieven leken hun hoogste punt te hebben bereikt en een lichte daling was tot voor enkele weken geleden nog zichtbaar. Maar inmiddels worden er opnieuw records gebroken. Door de oplopende spanningen tussen Rusland en Europa worden gasleveringen opnieuw onzeker en dat drijft de prijs op. Daar komt bij dat de opbrengst uit wind relatief laag is én dat diverse kerncentrales in Frankrijk niet operationeel zijn.

Aldel

De NOS sprak met financieel directeur Eric Wildschut van aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl over de situatie. Volgens Wildschut is de situatie ongekend: waar een megawatt-uur voor de pandemie nog 30 euro kostte, bedraagt dat nu 400 euro. Een ton aluminium levert het bedrijf 2500 euro aan omzet op, maar kost het bedrijf aan energie al 6000 euro. Omdat de prijzen alleen in Europa zo hoog zijn, kan de hoge stroomprijs niet worden doorberekend aan de klant.

ETS

Bij Aldel ligt de productie dus stil. Volgens de elf industriële koepels is Aldel niet de enige. “Talrijke industriële energieconsumenten hebben hun productie hebben ingeperkt, of zijn tijdelijk gesloten”, schrijven de organisaties. De oproep van de organisaties is concreet: blijf investeren in de energietransitie en pas het ETS- systeem zo aan, dat de CO2-prijzen de hoge prijzen niet nog extra opdrijven.