Door Craig O’Neill, Strategic Business Development Manager bij FLIR

Door koolwatergassen te visualiseren kan uitstoot in de atmosfeer worden voorkomen.

Warmtebeeldcamera’s met infraroodtechnologie (IR) worden al tientallen jaren gebruikt voor allerlei toepassingen in de olie- en gasindustrie, zoals elektrische/mechanische inspecties, tankniveau-inspecties en zelfs onderzoeken van de leidingintegriteit binnen procesapparatuur. De afgelopen jaren hebben we de ontwikkeling gezien van de nieuwe Optical Gas Imaging-technologie (OGI), die koolwatergassen en vluchtige organische stoffen die in de atmosfeer worden uitgestoten of weglekken ‘zichtbaar’ maakt. OGI kan worden gebruikt om te voldoen aan wettelijke vereisten voor uitstootvermindering, terwijl het tevens helpt productverlies te voorkomen, wat weer een positief investeringsrendement oplevert. OGI-camera’s leveren een onvoorstelbare tijdsbesparing op vergeleken met andere inspectietechnologieën en bevorderen bovendien de veiligheid van medewerkers. Grote energiebedrijven gebruiken OGI-camera’s zoals de FLIR GF320 om snel duizenden onderdelen te controleren en mogelijke gaslekken in real-time te herkennen.

Technologieën om vluchtige emissies in olie- en gastoepassingen te beperken
De gehele Amerikaanse aardgasgasindustrie stootte in 2015 maar liefst 162,4 miljoen ton aan CO2-equivalent methaan uit.[1] Dit zorgt niet alleen voor problemen met de naleving van wettelijke vereisten, maar betekent ook dat er product verloren gaat. Het is voor de industrie een grote uitdaging om een manier te vinden waarop aardgaslekken en mogelijke ontsnappingspunten zo goed mogelijk kunnen worden opgespoord. Daarbij moet onder andere worden gekeken naar compressorstations, verwerkingsinstallaties, fracking-putten en transportleidingen.
Vóór de ontwikkeling van OGI-camera’s maakten de meeste olie- en gasinstallaties gebruik van een Toxic Vapor Analyzer (TVA) – ook wel een ‘snuffelaar’ genoemd – om gasconcentratieniveaus te analyseren en uitgestoten gas in de atmosfeer te kwantificeren. TVA’s zijn betrouwbaar, relatief goedkoop en herkennen de meeste gassen. Het nadeel ten opzichte van een OGI-camera is dat gebruikers precies moeten weten waar zij naar het defect moeten zoeken, en die locatie ook fysiek moeten aanraken. Het gebruik van een snuffelaar komt met andere woorden neer op een spelletje ezeltje-prik. Met OGI-technologie spelen we hetzelfde spelletje, maar dan zonder blinddoek. Het gebruik van een OGI-camera is bovendien aanzienlijk sneller (5-10 keer) dan een snuffelaar.
Verder biedt OGI-technologie diverse veiligheidsvoordelen ten opzichte van een traditionele TVA. Gas dat mogelijk explosief is of gezondheidsproblemen veroorzaakt bij inademing, kan namelijk vanaf een veel grotere afstand worden gedetecteerd. Gebruikers kunnen bij een inspectie met een OGI-camera op een veilige afstand blijven. In plaats van in een gaswolk te moeten staan, kunnen ze met beide benen op de grond blijven, hun instrument richten op een punt op een hoogte van 3 of 6 meter, en bepalen of er gas weglekt in de atmosfeer. Lees verder…