Den Haag / Nederland / Portret van Hans de Boer, voorzitter van VNO NCW. 23.06.2015 © Julius Schrank

Hans de Boer, oud-voorzitter van VNO-NCW overleed van zondag op maandag aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij werd 66 jaar oud.

De Boer was een van de meest spraakmakende kopstukken uit de industrie. Hij nam zelden een blad voor de mond in onder andere de discussies rondom het Klimaatakkoord en de dividendbelasting. Zo maakt hij er geen geheim van dat het vertrek van Unilever uit Nederland het resultaat was van de inspanningen van Jesse Klaver om de dividendbelasting niet af te schaffen.

In 2015 kwam hij onder vuur te liggen toen hij in een interview met de Volkskrant mensen met een uitkering ‘labbekakken’ noemde die beter maar asperges konden gaan steken.

De Boer maakte zich hard voor de industrie en wees critici meermalen op het ‘verdienvermogen’ van Nederland. Volgens hem zou Nederland best wat trotser op haar industrie mogen zijn. In de zes jaar dat hij voorzitter was bezocht hij meer dan 50 landen op handelsmissies.

De Boer trad 1 september 2020 af, later dan gepland, omdat zijn hulp bij de coronacrisis hard nodig was. “Met Hans verliezen we iemand die het hart zo ontzettend op de juiste plaats had zitten”, vertelt zijn opvolger Ingrid Thijssen.