Paessler draagt voor CowManager bij aan efficiëntie én een beter welzijn voor koeien

CowManager is een innovatief bedrijf dat boerenverstand combineert met technologie en innovatie. Met behulp van de tools van CowManager kunnen boeren de koeien op hun bedrijf 24/7 monitoren. Dankzij real-time informatie over vruchtbaarheid, gezondheid, voeding en locatie, weten zij precies welke koe wanneer aandacht nodig heeft. Deze data helpt hen om efficiënter te werken en te besparen op onnodige medische kosten. Zo verbetert de algemene gezondheid én melkproductie van de koeien en bespaart het CowManager systeem op de benodigde arbeid op het boerenbedrijf.

De verzamelde informatie wordt in de Cloud opgeslagen. Deze informatie wordt geanalyseerd voor de boeren en aangeboden via de mobiele app of op de computer. Het is derhalve essentieel dat de verzamelde data accuraat wordt opgeslagen en verwerkt. De netwerkconnecties, opgeslagen data en processen om het te analyseren en terug aanbieden wordt binnen CowManager bewaakt door PRTG. Voor bepaalde PRTG-sensoren krijgt het support team een sms als er iets aan de hand is. Zij moeten op de hoogte worden gebracht van eventuele problemen, voordat zij er vragen over krijgen van klanten. We zijn echt proactief geworden dankzij PRTG.”

Gert-Jan Hiddink – DevOps Engineer bij CowManager

Duurzame benadering

CowManager draait om een revolutionaire oorsensor voor melkveehouders. De sensor geeft nauwkeurige informatie over de vruchtbaarheid, gezondheid, voedingsstatus en de locatie van elke individuele koe in de veestapel. CowManager maakt het leven van boeren makkelijker met de bewezen combinatie van sensor, router en software, gebaseerd op jarenlange ervaring in de melkveehouderij en vele jaren van onderzoeken, testen en ontwikkelen. Het kantoor van CowManager is gevestigd in Nederland. Vanuit daar werken zij voor boeren van over de hele wereld.

Actueel inzicht in alle koeien

Het bedrijf is ooit gestart door een boerenzoon die het bedrijf van zijn vader overnam. Hij was geïnteresseerd in monitoring en het meten van zaken op het boerenbedrijf. “Een goede boer kan zien of een koe ziek of tochtig (vruchtbaar) is”, legt Hiddink uit. Maar niet 24×7. Gerard Griffioen, de boerenzoon waarmee het bedrijf begon, ging daarom gewapend met zijn interesse in automatisering, op zoek naar een alternatieve oplossing. Daar kwam uiteindelijk de huidige CowManager oorsensor uit voort. Door de metingen van de sensor op observaties te matchen, kon er software worden ontwikkeld die de bewegingen van de koe vertaalde naar gedrag/welzijn.

Op basis van alle inzichten, gecombineerd met de oplossing van Paessler, kan CowManager aan de beweging van een koe zien wat hij aan het doen is en of deze nog gezond is. Die kennis vormt de basis van wat zij nu uitlezen met alle gekoppelde sensoren – en dat zijn er veel. “We monitoren nu ook voor hele grote boerenbedrijven. Sommige van die bedrijven hebben wel 20.000 koeien. Paessler verhoogt onze efficiëntie enorm.”

Boeren werken hard en maken lange dagen. Maar toch kunnen ook zij niet 24 uur, zeven dagen per week in de stal staan. Daar biedt CowManager uitkomst. Tevens is de tool van CowManager ook beschikbaar voor kleine melkveebedrijven. Zij kunnen overdag buitenhuis werken en toch de koeien thuis in de gaten houden. “Voor het leveren van onze service is het essentieel dat onze systemen altijd werken en data ophalen. Daarom gebruiken we PRTG van Paessler om alles soepel te monitoren. Op die manier blijven onze systemen draaien en kunnen we waar nodig direct ingrijpen.”

Werken met Paessler Hosted Monitor

CowManager werkt inmiddels volledig in de cloud met Paessler. In het kantoorpand staan nog een paar servers. Zodra die de deur uit zijn, dan draait de hele organisatie volledig in de Cloud volgens Hiddink. Een paar jaar geleden was dat nog ondenkbaar, maar de overstap is uiteindelijk snel gegaan. Eén van factoren die daar een grote rol in speelt, is het grote klantenbestand van Paessler. Dankzij het grote aantal (internationale) gebruikers is er digitaal veel informatie terug te vinden over PRTG en andere oplossingen.

De overstap van PRTG on-premise naar de hosted variant was een relatief grote stap. Toch bood de online community van Paessler een ideale uitkomst: “We hadden heel veel sensoren gedefinieerd staan en die waren niet één op één over te zetten. Via de online community heb ik snel de nodige informatie gevonden. Door gebruik te maken van de Powershell module ‘prtgapi’ (met dank aan lordmilko), konden we een script maken om onze hele PRTG-configuratie met een druk op de knop opnieuw aan te maken. De grote PRTG community is de kracht van Paessler.”

Altijd blijven draaien

Volgens Hiddink draait PRTG altijd bij CowManager. Zo wordt er continu meegekeken naar de systemen van het bedrijf, ook als de collega’s met andere zaken bezig zijn. “Een deel van onze infrastructuur draait in Azure. De informatie daarvan komt vervolgens via Powershell in PRTG terecht. Paessler werkt voor ons optimaal. We krijgen alerts direct binnen op onze mobiele telefoon. En als er ergens iets misgaat, dan kunnen we meteen schakelen. Het is onze lifeline. Daarom geeft Paessler ons alle zekerheid, ongeacht het moment van de dag.”

Wat het team van CowManager enorm waardeert in PRTG, is dat het heel eenvoudig is om nieuwe informatie in een sensor te gieten. Via Powershell kan data uit allerlei bronnen opgevraagd en opgenomen worden in PRTG. Daarmee hebben we één systeem om onze bedrijfsprocessen in de gaten te houden. Dat benadrukt volgens Hiddink wederom de kracht van de PRTG-oplossing van Paessler.

PRTG ontwikkelt steeds verder en klanten hebben daar veel invloed op. “Als je ergens tegenaan loopt, dan kun je dat aangeven en dan wordt er gekeken of er een aanpassing mogelijk is. De open cultuur van Paessler past goed bij de sfeer van ons bedrijf. We houden het systeem samen in de gaten en zijn samen verantwoordelijk. We houden ontwikkelingen in de gaten en blijven kijken of we PRTG nog op meer manieren kunnen inzetten.”