Europees hoofdkantoor van SABIC in Sittard (foto:SABIC)

SABIC behaalde in het derde kwartaal een winst van 220 miljoen euro, na een groot verlies in de voorgaande periode toen het bedrijf hard werd geraakt door de coronacrisis. SABIC, dat het Europese hoofdkantoor in Sittard heeft, profiteerde in het afgelopen kwartaal van een toenemende vraag naar bijvoorbeeld kunststoffen door de aantrekkende wereldeconomie.

SABIC boekte een winst van ruim 1 miljard riyal, omgerekend 220 miljoen euro, meldt De Limburger. In het tweede kwartaal was dit nog een min van 2,2 miljard riyal, wat het grootste kwartaalverlies in minstens tien jaar voor het bedrijf was.

Behalve de zwakkere vraag naar petrochemische producten en grote afschrijvingen had SABIC toen ook last van de fors gedaalde olieprijzen. De omzet van het bedrijf voor het derde kwartaal bedroeg SAR 29,30 miljard (7,81 miljard dollar), een stijging van 19 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Topman Yusef Al-Benyan van SABIC wijst op de aantrekkende vraag, maar blijft wel voorzichtig over de toekomst. De investeringen voor dit jaar zijn al teruggeschroefd. Eerder dit jaar nam het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco voor 69 miljard dollar een belang van 70 procent in SABIC Daarmee wil Saudi Aramco ook een grote speler worden in de chemiesector. SABIC heeft een grote productielocatie op industrieterrein Chemelot.

Aramco en Sabic heroverwegen mega-investering

Saudi Aramco en SABIC heroverwegen een voorgenomen investering van 20 miljard dollar in een petrochemische productie-installatie, meldt het FD. De twee Saoedische bedrijven willen niet langer een volledig nieuwe fabriek bouwen, maar bestaande productie-installaties samenvoegen in Yanbu, een Saoedische havenstad vaan de Rode Zee. Vorige maand had het Amerikaanse persbureau Bloomberg al gemeld dat Aramco de grote investering in de ijskast wil zetten of het project wil integreren met bestaande raffinaderijen.