De PFAS norm, die nu nog op 0,1ug per kg is vastgesteld, gaat omhoog naar 0,8ug. Daarmee kan zo’n 75% van de bouwwerkzaamheden weer worden hervat.

De stichting Grond in Verzet noemt de maatregel ‘een mooi begin’. De stichting betwijfelt echter of de maatregel afdoende is. Volgens de zegsman van de stichting hangt dat vooral af van de voorwaarden die aan de nieuwe maatregel gekoppeld zijn. Bovendien had de maatregel een maand eerder moeten komen.

De verhoging van de norm komt na aanbeveling van het RIVM. Die kreeg kort na de 0,1 norm de opdracht om op bijna 1100 verschillende plekken in Nederland te meten en analyseren. Het komende jaar gaat het RIVM op 100 locaties ‘vaste metingen’ uitvoeren en komt daarna (zomer 2020) met een definitieve waarde.

In een interview met de NOS meent toxicoloog Jacob de Boer van de VU dat de waarde van 0,8ug nog steeds aan de voorzichtige kant is. Volgens de hoogleraar zou het best zo kunnen zijn dat de nieuwe norm samenhangt met nieuwe Europese wetgeving met betrekking tot PFAS concentraties. Die nieuwe normering wordt binnenkort bekendgemaakt.

In Trouw wordt Chemours manager Marc Reijmers geïnterviewd. Reijmers vindt het onterecht dat Chemours de zwarte piet krijgt toegespeeld in de PFAS crisis. Volgens hem zijn er in Nederland ‘verschillende PFAS te vinden die voor allerlei doeleinden worden gebruikt waar wij niks mee te maken hebben’. Reijmers voegt daar aan toe dat Chemours ‘alles op alles zet om de uitstoot op nul te zetten’.

In de Volkskrant komt toxicoloog Martin van den Berg aan het woord. Hij heeft er vertrouwen in dat de nieuwe normering op basis van het RIVM advies niet op basis van economische belangen is vastgesteld. Volgens hem zijn er teveel toxicologen die de sommen van het RIVM na kunnen rekenen om daarmee weg te komen. Van den Berg benadrukt dat er extra aandacht moet komen om te voorkomen dat PFAS verbindingen überhaupt in het milieu terecht komen. Volgens de toxicoloog zijn er nog duizenden andere verbindingen waar we weinig van weten die nu nog steeds in het water en de lucht belanden.

Voor meer informatie rondom het PFAS dossier kunt u terecht in Process Control 7, 2019 (verschijnt over 2 weken)