Gisteravond was er bij Nieuwsuur een reportage te zien over plastic korrels in het Rotterdamse havengebied. Volgens een in februari 2018 uitgekomen rapport van Eumonia belanden jaarlijks tussen de 17.000 en 167.000 ton aan plastic korrels in het milieu, door het vrijkomen bij het transport en bij de productie van de korrels.

De korrels vormen de basis bij de productie van diverse plastic producten en de korrels worden vaak rondom de productielocaties, en in havengebieden (transport van de korrels) aangetroffen. Volgens de Plastic Soup Foundation is het tijd dat de korrels niet meer in het milieu terecht komen en de organisatie diende daarom een handhavingsverzoek in bij de DCMR.

En met succes. Waar er een jaar geleden nog korrels werden aangetroffen rondom het terrein van plasticproducent Ducor, is dat door interventie van de DCMR opgeruimd. De korrels die in de loop van de tijd in het water terecht moeten zijn gekomen, vallen onder de verantwoordelijkheid van het Havenbedrijf. Een woordvoerder van het Havenbedrijf vertelt echter in de uitzending dat die verantwoordelijkheid zich beperkt tot het bevaarbaar houden van de waterwegen. Het Havenbedrijf zal samen met de DCMR en Rijkswaterstaat naar een oplossing zoeken.

Foto: Staatsbosbeheer. Deze foto laat de (vergelijkbare) plastic korrels zien die op diverse Waddeneilanden aanspoelden. nadat op de MSCZoe containers met deze korrels overboord waren geslagen.