Gistermiddag werd in de Fokker terminal in Den Haag het Plastic Pact ondertekend door staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat Stientje van Veldhoven en tientallen bedrijven, onder andere uit de industrie. Coca-Cola en Unilever zijn mede-ondertekenaar van het nieuwe pact en het doel is om in 2025 alle eenmalige plastics volledig te hergebruiken. Het Plastic Pact maakt onderdeel uit van het beleid om het hergebruik van plastic flesjes te vergroten. In 2020 moet het Nederlandse zwerfafval voor minder dan 70 procent uit plastic flesjes bestaan. Gebeurt dat niet, wordt er per 2021 statiegeld op deze flesjes ingevoerd.

Maar ook andere plastic verpakkingen worden met het Plastic Pact aan nader onderzoek onderworpen. “Waarom zou je koekjes drie keer in plastic verpakken, als één keer eigenlijk wel genoeg is?” vroeg Van Veldhoven zich gisteravond bij Jinek af. “En het plastic dat we gebruiken, moet dus over een paar jaar volledig recyclebaar zijn. We willen als Nederland koploper worden op het gebied van plastic recycling.”

Maar nog voordat de inkt op het Pact was opgedroogd, verscheen de eerste kritiek al. Zo spreekt Greenpeace van een ‘schijnoplossing’. Volgens de milieuorganisatie is het Plastic Pact vooral een kostenbesparing en efficiëntieslag, terwijl er een fundamentele systeemwijziging zou moeten plaatsvinden in de manier waarop er met plastic wordt omgegaan.  Greenpeace was, net als Milieudefensie en de Plastic Soup Foundation, niet aanwezig bij de lancering.

Natuur en Milieu is positiever over het initiatief. “De winst van het Plastic Pact zit hem er vooral in dat er nu breed wordt samengewerkt om tot kleinere afvalstromen te komen die beter hergebruikt kunnen worden.”

Ook Holland Bioplastics, een organisatie die zich inzet voor de verspreiding van kennis rondom bioplastics is kritisch. Vooral de definitie van bioplastics in de overeenkomst van het Plastic Pact is volgens de organisatie een ‘verkrachting’ van het begrip bioplastic. Volgens de organisatie is een hergebruikte plasticsoort waarin van oorsprong fossiele stoffen in verwerkt zijn, per definitie geen bioplastic.

Milieu-organisatie Recycling Netwerk is ook niet bijzonder enthousiast. Volgens de organisatie is statiegeld op kleine flesjes onvermijdelijk, maar wordt daar in het akkoord niet over gesproken.

Foto: AFP Caroline Power Photography