PLCnext

Certificering van TÜV SÜD en pentests ethische hackers van Ordina bewijzen hoge mate van cybersecurity

Het aantal cyberaanvallen is sterk toegenomen en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Ook binnen kritieke OT-systemen. Daarom heeft Phoenix Contact haar nieuwe generatie industriële besturingen ontwikkeld met een sterke focus op cybersecurity en deze laten testen door TÜV SÜD. Met een certificaat bevestigd TÜV SÜD dat de PLCnext Controllers voldoen aan Security Level 2 volgens de IEC 62443-4-2. Een pentest van ethische hackers van Ordina bevestigt eveneens dat het met de security goed zit.

Met het oog op Europese richtlijnen
Binnen IEC 62443, een internationale reeks normen voor cybersecurity voor operationele technologie in automatiserings- en besturingssystemen, bestaan er verschillende securitylevels. Met behulp van deze levels en de daarbij behorende certificeringen weten bedrijven welke beschikbare producten en systemen ze het beste kunnen toepassen. “En dat wordt voor steeds meer bedrijven in de OT belangrijk. De Network & Information Security (NIS)-richtlijn die in alle EU-lidstaten geldt wordt binnenkort vervangen door een aangescherpte versie”, vertelt Rudy Bun, Technical Consultant bij Phoenix Contact. “Deze NIS 2-richtlijn verhoogt algemene cyberbeveiligingseisen en geldt voor meer industrieën en bedrijven.”

Meermaals getest en beproefd
Phoenix Contact is het eerste bedrijf dat een certificering ontvangt voor een industriële besturing volgens IEC 62443-4-2 SL2. Door het beveiligingsprofiel te activeren, kan Security Level 2 relatief eenvoudig worden bereikt. Behalve dat dit getest en gecertificeerd is door TÜV SÜD, hebben ook ethische hackers van Ordina de beveiliging van de PLCnext Controller uitgebreid getest. Tijdens deze pentesten lukte het de ethische hackers niet om het systeem te compromitteren. 

Wouter Doderer, Practice Lead | Red Team bij Ordina Cybersecurity & Compliance: “Als ethische hackers testen we veel systemen, ook in de industriële automatisering. Wat de PLCnext Technology uniek maakt is dat er al vanaf het ontwerp is uitgegaan van een smart device wat aan het internet gekoppeld kan worden en cybersecurity daarin een van de belangrijkste speerpunten was. Dat zien we in de resultaten van onze pentest ook direct terug.”

“De ethische hackers hebben het systeem flink aan de tand gevoeld”, vertelt Rudy Bun. “De samenwerking met Ordina heeft ons zeker wat opgeleverd. In het rapport van de pentest stonden een paar kleine verbeterpunten, welke direct zijn doorgevoerd of waaraan wordt gewerkt.” De certificering en pentest benadrukken daarnaast de holistische strategie van Phoenix Contact rondom cybersecurity. “Als Phoenix Contact zijn we namelijk ook in staat om advies en oplossingen te bieden conform Europese cybersecuritynormen om zo machines, systemen en installaties te beschermen tegen cybersecuritybedreigingen.”

Kennisdeling tijdens vakbeurs eind september
Dit jaar is Phoenix Contact aanwezig tijdens de World of Technology & Science (WoTS)-vakbeurs in de Jaarbeurs Utrecht van 27 tot en met 30 september. Binnen de World of Motion & Drives deelt Phoenix Contact haar nieuwe productinnovaties en kennis rondom industriële automatisering. 

De WoTS-vakbeurs is het perfecte moment om bezoekers kennis te laten maken met de PLCnext Technology en de ervaringen van ethische hackers van Ordina, die ook aanwezig zijn op de stand van Phoenix Contact. “Het is een mooie kans om kennis te delen en samen met Phoenix Contact de cyberveiligheid binnen uw bedrijf te verhogen”, besluit Rudy Bun. 

De experts van Phoenix Contact en de ethische hackers van Ordina zijn van 27 september tot en met 30 september te vinden in hal 11, stand 11C006.

Over Phoenix Contact
Phoenix Contact is ‘s werelds marktleider voor componenten, systemen en oplossingen op het gebied van elektrotechniek, elektronica en automatisering. Momenteel telt het familiebedrijf wereldwijd ongeveer 17.100 werknemers en realiseerde het in 2020 een omzet van 2,4 miljard euro. Het hoofdkantoor staat in Blomberg, in het Duitse Westfalen. De Phoenix Contact Groep omvat 15 Duitse en vier internationale ondernemingen, alsmede 55 verkoopmaatschappijen over de gehele wereld. Internationaal is Phoenix Contact vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. www.phoenixcontact.nl.

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier op industrie vacatures.