Koning Willem-Alexander heeft vorige week de gloednieuwe PMC recycling fabriek in Delfzijl geopend. De Purified Metal Company is ‘s werelds eerste fabriek waar op duurzame wijze verontreinigd staal kan worden omgezet in purified metal blocks. Deze blocks dienen weer als feedstock voor de staalindustrie.

Boorplatforms

Verontreinigd staal komt voor in vele varianten: vaak betreft het sloopafval waarbij het staal is verontreinigd met asbest en andere organische stoffen. Het bij defensie gebruikte chroom-6 valt ook in de categorie ‘verontreinigd staal’. Veel industriële installaties, zoals boorplatforms, maar ook treinstellen bestaan uit verontreinigd staal. Het door PMC ontworpen procedé maakt het nu voor het eerst mogelijk om ook dat staal te hergebruiken, zonder daarbij mens en milieu te schaden.

Afvangen

In het PMC procedé wordt het verontreinigde staal op hoge temperatuur gebracht, waardoor eventueel aanwezig asbest uit elkaar valt. Chroom-6 verbindingen verdampen en worden in het rookkanaal afgevangen. Andere organische verbindingen verbranden, waardoor ze eventuele (schadelijke) effecten verliezen.

Vergeleken met een traditioneel staalproductieproces waarbij gebruik wordt gemaakt van ijzererts als grondstof, wordt met het PMC procedé per geproduceerde ton staal, één ton CO2 bespaard.

Feedstock

De feedstock in Delfzijl zal voornamelijk worden verkregen uit verontreinigd staal dat tot voor kort werd gestort. Door het recente verbod op deze stort door de Nederlandse overheid verwacht PMC dat de benodigde feedstock relatief gemakkelijk kan worden verkregen. PMC werkt daarbij samen met waste-to-product bedrijf Renewi.

Arbeidsplaatsen

De PMC fabriek in Delfzijl biedt 30 mensen een baan, maar als de fabriek op volle capaciteit draait, komen daar nog eens 35 banen bij. Vanaf medio 2021 zal PMC vermoedelijk winstgevend opereren.

Meer informatie:

https://www.groningen-seaports.com/nieuws/koning-willem-alexander-opent-recyclingfabriek-pmc-in-delfzijl/