Proces regelen vanaf je tablet

Proces regelen

Valmet’s DNA UI is eerste echte tablet based besturingssysteem

Veel besturingssystemen bieden de gebruiker tegenwoordig de mogelijkheid om bepaalde parameters op een tablet te raadplegen. Valmet’s DNA UI besturingssysteem gaat echter veel verder: op drie verschillende niveaus is niet alleen het complete proces te bekijken, maar kunnen er ook veranderingen worden doorgevoerd. Een pomp aan- of uitzetten op je tablet is vanaf nu gewoon mogelijk. Het systeem is bovendien ontworpen met ergonomisch en intuïtief werken als basisvoorwaarde.

Valmet levert procesbesturingssystemen aan de industrie. Het van oorsprong Finse bedrijf is marktleider in de papierindustrie, maar heeft daarnaast veel klanten in de energie en andere takken van de procesindustrie. Het bedrijf leverde automatiseringsoplossingen voor Neste, Nobian, Sappi, Sensus en andere grote namen. Valmet levert bovendien totaaloplossingen: van DCS systemen tot en met de software waarmee het proces gevisualiseerd en bediend wordt.

Zonder muis

Valmet lanceerde recent een compleet nieuwe operator interface: Dynamic Network of Applications User Interface, DNA UI. Het bijzondere van de nieuwe user interface is dat deze ook volledig tablet based in te zetten is. Centraal in DNA UI staat de user experience. Ronald Onkenhout is Senior Systems Engineer bij Valmet en hij legt uit: “De tablet is in de industrie niet meer weg te denken. Tot voor kort had je voor het bedienen van je proces toch echt een computer en een muis nodig, maar met DNA UI is dat verleden tijd. Met ons besturingssysteem kan je gewoon met je vinger, zonder muis, je complete proces inzien en bedienen.”Valmet levert als eerste in de markt een totaaloplossing waarbij het proces middels een tablet te bedienen is. “We zijn jaren bezig geweest met de ontwikkeling van dit systeem, deels omdat we wisten dat deze behoefte zou ontstaan, maar ook omdat we vanuit de markt concrete vragen kregen over tablet based operating systems.”

Voordeel in de praktijk
De vraag naar een tablet based operating system is niet vreemd, gezien de huidige ontwikkelingen. Onkenhout: “Er is in de industrie enerzijds een groot tekort aan mensen. Anderzijds worden fabrieken steeds groter en hebben bedrijven verschillende productielocaties. Tenslotte komt er ook steeds meer data uit het proces waar iets mee moet gebeuren. Een procesoperator kan nu met deze oplossing met een tablet onder z’n arm door de fabriek lopen en zijn werk doen. Tegelijkertijd kunnen de office gebruikers ook door het hele kantoor heen op hun tablet zien hoe de processen verlopen. En ook de technische dienst kan nu heel eenvoudig over dezelfde informatie beschikken als de procesoperators. In de dagelijkse praktijk is dat echt een groot voordeel.”Het nieuwe operating system is backwards compatible met het huidige DCS systeem van Valmet. En in principe kan DNA UI ook samenwerken met andere merken. “Zeker voor dashboards is het mogelijk om met een koppeling de data uit andere systemen te halen en die te verwerken in de visualisatie. Dat kan met een API of OPC koppeling bijvoorbeeld.”

Het bijzondere van de nieuwe DNA UI is dat deze ook volledig tablet based in te zetten is
Ochtendoverleg
DNA UI is opgedeeld in drie niveaus. De bovenste laag wordt gevormd door het dashboard. Hierin is in één oogopslag te zien wat de actuele status van het proces is. Een niveau lager is te zien hoe de individuele processen lopen en nog een niveau daaronder bevindt zich de laag waarin de individuele processen aangepast kunnen worden. “In deze derde laag kan je een pomp in- en uitschakelen en echt op applicatie­niveau dingen veranderen.”
Het eerste niveau wordt gebruikt door zowel de procesoperators als de office medewerkers. Onkenhout: “Bij het ochtendoverleg pak je er een tablet bij en kijk je naar de dashboards. Wat is de situatie, waar willen we vandaag naartoe, wat is m’n output? Dat soort vragen kunnen aan de hand van de dashboards uitstekend behandeld worden.”Het tweede en derde niveau zal voornamelijk gebruikt worden door procesoperators en mensen van de technische dienst.

“De taak voor ons als software-ontwikkelaar is om die data overzichtelijk te presen­teren, zowel in de control room als op de tablet”, legt Onkenhout uit.

Control room
DNA UI is niet uitsluitend tablet based. Integendeel, DNA UI is ontworpen om in een compleet uitgeruste control room te draaien, naadloos aansluitend op de mobiele applicatie. “Centraal bij onze procesautomatisering is dat we ons bewust zijn van het feit dat er steeds meer data op procesoperators af komt”, vertelt Onkenhout. “De taak voor ons als software-ontwikkelaar is om die data overzichtelijk te presenteren, zowel in de control room als op de tablet. En minstens zo belangrijk zijn de ergonomische eigenschappen van het systeem.”

Welke data essentieel is voor welk dashboard verschilt per proces en per klant. “Soms weten onze klanten heel goed wat er nodig is voor een overzichtelijk dashboard, soms zoeken wij dat samen met ze uit. Uiteindelijk rollen daar dashboards uit die we specifiek voor de klant en het proces vormgeven.”Ergonomie speelt daar, zoals reeds gezegd, een belangrijke rol in. Het gaat niet alleen om welke data wordt gepresenteerd, maar ook hoe die wordt gepresenteerd. “Door slim vorm te geven en door gebruik te maken van kleuren en achtergrondkleuren, kan je een dashboard veel overzichtelijker maken”, weet Onkenhout. “In een relatief donkere control room kan je bijvoorbeeld veel beter met donkere kleuren werken. Dat is veel rustiger voor de ogen.”

Schone lei
In de (conservatieve) procesindustrie is men gewend om te werken op diverse losstaande systemen met meerdere muizen en toetsenborden en de duidelijkheid van de graphics laat vaak te wensen over. “Je hoort vaak dat procesoperators willen dat het systeem moet blijven zoals het was, maar als je laat zien dat je alle data ook in één systeem op een overzichtelijke en ergonomische wijze kunt presenteren, worden ze enthousiast. Soms is het goed om echt met een schone lei te beginnen.”

Er zijn nog meer voordelen van een moderne, ergonomische presentatie van data, die ook nog eens op een tablet te gebruiken is. “We hebben in de industrie te maken met een personeelstekort”, vertelt Onkenhout. “Jonge mensen worden enthousiast van ons systeem, omdat het veel beter aansluit bij de wereld waarin ze leven. Je kunt van de huidige generatie niet verwachten dat ze in een soort verouderde Windows omgeving willen gaan werken, toch? Dat horen wij letterlijk van studenten op beurzen waar we DNA UI laten zien. De nieuwe generatie wordt zo’n beetje geboren met een tablet.”

Angry Birds
Interessant is dat voor de vormgeving van DNA UI de hulp van de ontwikkelaars van Angry Birds werd ingeroepen. Dit computerspelletje, dat al sinds 2009 op de markt is, haalde het gamen van traditionele game consoles naar de smartphone en tablet. Onkenhout: “Deze ontwikkelaars hebben geholpen met het programmeren en de vormgeving van de graphics. Dat blijkt dus enorm goed te hebben uitgepakt.”Ook werd er veel tijd besteed om de tablet applicatie naadloos te laten aansluiten op de applicatie in de control room. “Procesoperators gebruiken beide versies, dus het moet slim op elkaar aansluiten en tegelijkertijd rekening houden met het beperkte formaat van de tablet ten opzichte van de grote schermen in de control room.”Het complete systeem is web-based. “Je hoeft dus alleen maar Google Chrome op je tablet te hebben, een certificaat te installeren en je kunt je gang gaan. Dat scheelt de IT-afdeling weer erg veel tijd met de vele gebruikers die er in een plant rondlopen.”

Uiteraard voldoet het systeem aan de ISO 62443 standaard met betrekking tot cybersecurity. “We hebben alles gedaan om het systeem zo veilig mogelijk te maken. De grootste bedreiging komt nog altijd van binnenuit: een rancuneuze medewerker, een usb-stick, wachtwoorden op een briefje, onvoorzichtige schoonmaker, enzovoorts.”

“Bij het ochtendoverleg pak je er een tablet bij en kijk je naar de dashboards. Wat is de situatie, waar willen we vandaag naartoe, wat is m’n output?”

Added value
Valmet maakt onderscheid tussen een standaard en een ‘added value’ pakket. “Bij het standaard pakket maken we zoveel mogelijk gebruik van reeds bestaande schema’s van het proces. Bij het added value pakket zullen we alle schema’s re-engineeren om tot een fraaier en intuïtiever overzicht te komen.”Er zijn overigens geen standaard pakketprijzen voor het operating system. “Het maakt nogal wat uit of we driehonderd of dertien procesplaatjes moeten maken”, verduidelijkt Onkenhout. “Het gaat in alle gevallen echt om maatwerk. Alle fabrieken, al onze klanten zijn echt uniek.”

DNA UI is ontworpen om in een compleet uitgeruste control room te draaien, naadloos aansluitend op de mobiele applicatie
Time mode
Een van de voordelen van de visualisatie met DNA UI is de zogenaamde time mode. In deze historian-achtige modus kan de gebruiker op een tijdlijn zien wat het proces de afgelopen uren en dagen heeft laten zien. In de time mode kan naar een willekeurig tijdstip worden ‘teruggespoeld’ en vervolgens tot op procesniveau worden bekeken wat er op dat moment exact in het proces gebeurde. Ook foutmeldingen en alarmmeldingen worden er op weergegeven. Met een paar klikken kan vervolgens exact worden gezien wat er voor die alarmmelding precies gebeurde. “Die time mode is ook zeer relevant voor opleidingen. Je kunt met deze modus heel fraai nieuw personeel voor je eigen fabriek trainen”, weet Onkenhout.Valmet Industrial Internet is een add-on waarmee big data uit systemen wordt gehaald en wordt gekoppeld met DNA UI. “Daarmee kan bijvoorbeeld worden gezien dat een klep wat slechter open en dicht gaat en langzaam aan buiten de marges begint te werken. Die add-on is uiteraard compatible met DNA UI.”Valmet toont het fraaie DNA UI systeem op de WoTS: stand Hal 8 Stand 34

Longreads zijn artikelen die wekelijks online geplaatst worden die uit het magazine komen.