Er gebeuren wekelijks incidenten met gevaarlijke vloeistoffen in de industrie. Vooral in omgevingen waarbij je die niet verwacht: bijvoorbeeld binnen de voedingsmiddelenindustrie en drinkwaterbedrijven. De wet biedt de mogelijkheid om in een dergelijke omgevingen enkelwandige leidingen voor chemische vloeistoffen toe te passen, maar als er in zo’n leiding een lekkage optreedt, is men minder adequaat beschermd dan in de chemie- of procesindustrie. De oplossing: het toepassen van dubbelwandige leidingen. Floris Klink van Technisch Installatiebedrijf Reehorst Dordrecht praat ons bij.

Hoe zit het nu met de regels: wanneer is dubbelwandig leidingwerk verplicht?Leidingen die buiten het zicht lopen, moeten dubbelwandig zijn uitgevoerd. Bij de leidingen die wel in het zicht liggen, volstaan enkelwandige leidingen.”

En waarom is dat problematisch?Medewerkers die werkzaam zijn in de chemie- of procesindustrie zijn in dat soort omgevingen goed voorbereid op eventuele lekkages, onder andere door het gebruik van PBM’s. Binnen de voedingsmiddelenindustrie en drinkwaterbedrijven worden dezelfde chemische vloeistoffen gebruikt, weliswaar in veel kleinere hoeveelheden, maar zijn de medewerkers zich er veel minder van bewust.”

Maar goed, regels zijn regels, toch. Kennelijk mag je gewoon met enkelwandig leidingwerk volstaan?In principe mag je door zo’n zuivelfabriek gevaarlijke vloeistoffen door enkelwandige leidingen laten lopen, zonder dat je het personeel allerlei chemisch bestendige beschermende kleding geeft. Maar je hebt ook een Arbo wet. Hierin staat opgenomen dat men werknemers moet beschermen tegen gevaarlijke situaties. Primair moet men contact of het risico op contact met gevaarlijke vloeistoffen voorkomen. Vanuit de Arbowet is men verplicht een arbeidshygiënische strategie te volgen, welke bijvoorbeeld voorziet in een bronafscherming. Het toepassen van dubbelwandig leidingwerk is hiervoor een adequate oplossing.”

Dubbelwandig leidingwerk zal duurder zijn dan enkelwandig leidingwerk?Een dubbelwandige leiding kost ruim twee keer zoveel als een conventionele enkelwandige leiding, maar incidenten zijn nog een stuk duurder. Medewerkers die voor lange tijd ziek zijn, stilstand, reparaties, imagoschade, ga zo maar door. Los daarvan, je wilt het echt niet meemaken dat je medewerker blijvend letsel oploopt.”

Lees het volledige artikel in Process Control 3, 2019