Producent van rijstwafels verbetert de efficiëntie door digitale transformatie

Als je ergens in Europa een rijstwafel koopt, is de kans dat deze door Sanorice is gepoft één op drie.

Sanorice maakt zijn bedrijf toekomstbestendig met Aptean Food & Beverage ERP 
Producent van rijstwafels verbetert de efficiëntie door digitale transformatie

Sanorice is marktleider op het gebied van rijstwafels, maiswafels en andere wafels van gepofte granen. Als je ergens in Europa een rijstwafel koopt, is de kans dat deze door Sanorice is gepoft één op drie. Vanuit drie verschillende locaties in Europa, levert het bedrijf wafels over de hele wereld. Per dag worden er 15 miljoen wafels gepoft en ingepakt. Ruim veertig landen nemen de wafels van Sanorice af. De wafels worden onder private label verkocht aan supermarkten of geproduceerd voor A-merken.

De uitdaging was dat Sanorice geen uniform goed werkend ERP-systeem had op hun drie locaties, waardoor het moeilijk, zo niet onmogelijk was om de voorraad nauwkeurig te volgen. Door dit gebrek aan zichtbaarheid kon Sanorice inefficiënties in de supply chain van het bedrijf niet identificeren, wat de winstgevendheid verder beïnvloedde. Aptean werd ingeschakeld om hun voedselspecifieke ERP-systeem op de drie locaties te implementeren.

Structuur
Marco Netten is IT-manager bij Sanorice en is in 2012 door Sanorice aangetrokken om meer structuur te brengen in het applicatie- en datalandschap in de Sanorice-vestigingen. Op dat moment draaide er een mengelmoes van verschillende softwarepakketten. “Data werd destijds uitgewisseld door Excel-bestanden naar elkaar te mailen. Ik kwam aan boord om daar één goedlopend geheel van te maken.”Om een nauwkeurig beeld te krijgen van de activiteiten op alle drie de locaties, heeft Sanorice de beslissing genomen om een nieuwe versie van Aptean Food and Beverage ERP te implementeren, die speciaal is ontworpen voor Food & Beverage producenten.

Food specifiek
Aptean is een wereldwijde speler die gespecialiseerd is in bedrijfssoftware die is ontworpen om branche­specifiek te zijn. Het heeft diepgaande kennis en speciaal ontworpen software voor onder meer de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Naast het ERP-aanbod biedt het bedrijf verschillende aanvullende softwareoplossingen, zoals BI (Business Intelligence), TMS (Transportation Management System), EAM (Enterprise Asset Management), OEE (Overall Equipment Effectiveness), MES (Manufacturing Execution System), PLM (Product Lifecycle Management) en CRM (Customer Relationship Management). Joris Kolff is Commercieel Directeur Food and Beverage, EMEA bij Aptean en hij vertelt: “Potentiële klanten vragen me soms naar de voordelen van een ERP-systeem dat speciaal is ontworpen voor de voedings­middelen- en drankenindustrie. Er is een misvatting dat ERP-systemen allemaal hetzelfde zijn. In werkelijkheid is het niet zo eenvoudig. De producten van Aptean zijn ontworpen om belangrijke problemen aan te pakken die specifiek zijn voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, zoals traceerbaarheid, kwaliteitscontrole, etikettering, verpakking, track & tracing, enzovoort. En omdat de oplossing van Aptean wordt aangeboden als een cloudimplementatie, kan het helpen om bedrijven toekomstbestendig te maken door de noodzaak voor toekomstige systeemupgrades te elimineren.”

“Aptean werd ingeschakeld om hun voedselspecifieke ERP-systeem op de drie locaties van Sanorice te implementeren”

Integratie
Ook de software-oplossingen rondom het ERP-systeem hebben hun meerwaarde. Volgens Kolff: “Vaak wordt Aptean benaderd door een van onze ERP-klanten die geïnteresseerd is in een verandering in zijn bedrijfsmodel, waarbij hij zijn klantenbestand wil diversifiëren tot buiten de retailers om bijvoorbeeld lokale restaurantdistributie toe te voegen. Als gevolg hiervan kunnen ze uitbreiden van het hebben van een paar vrachtwagens die leveren aan 5-10 winkellocaties naar kleinere bestelwagens die leveren aan een paar honderd restaurants. Dit creëert een noodzaak om te investeren in een TMS, en het voordeel van de aanschaf van een transportoplossing van Aptean is dat deze goed integreert met de bestaande ERP van het bedrijf. Die integratie is van onschatbare waarde. Het vereenvoudigt het implementatieproces en helpt de klant tijd en geld te besparen. En dit voordeel geldt voor alle oplossingen die we naast het ERP-systeem bieden.”

Voordelen
Belangrijk is volgens Netten dat het ERP-systeem van Aptean wel degelijk specifieke voordelen biedt voor de voedingsindustrie. “Absoluut, met Aptean heb je alles in één systeem dat gewoon goed werkt. De add-ons zoals LOT tracing en alle andere applicaties bieden veel voordelen. In dat pakket zitten de features die voedselproducenten nodig hebben om te kunnen werken. Er zijn geen andere bedrijven die zo’n compleet pakket aanbieden. Maar het betekent ook dat je bij de implementatie van zo’n systeem gebruik kunt maken van de food-specifieke kennis en ervaring van de consultants van Aptean.”

“Financiële tracking en tracing is steeds belangrijker geworden voor bedrijven in de voedingsindustrie”

Positionering
Als ERP-leider is Aptean uniek omdat het past tussen de ruimte die vaak wordt ingenomen door lokale bedrijven, die misschien niet een breed scala aan producten hebben en moeite hebben om ze up-to-date te houden, en veel grotere softwarebedrijven die de neiging hebben om brede, algemene software te leveren die vervolgens aanzienlijk moeten worden aangepast om te voldoen aan specifieke branchebehoeften. Kolff: “Het aanbod van Aptean is uniek in zijn combinatie van een oplossing met rijke functionaliteit die is afgestemd op de behoeften van voedingsmiddelen- en drankenbedrijven en de ondersteuning van diepgaande branche-expertise om onze klanten te helpen de waarde van hun investering te maximaliseren.”

Fifo vs fefo
“Sanorice had behoefte aan food-specifieke functionaliteiten en kennis”, zegt Kolff. “Ze wilden een wereldwijde partner die volledig gespecialiseerd is in food & beverage, met experts die kennis hebben van de sector. Om een voorbeeld te geven: Omdat Sanorice een retailleverancier is, is scannen essentieel. En hoewel sommigen misschien beweren dat scannen wellicht niet foodspecifiek is, is het voor voedsel eigenlijk heel anders dan voor andere goederen”, vervolgt Kolff. “Voor sommige soorten goederen kan het scannen traditioneel worden gescand als FIFO (first in first out), maar voedsel moet worden gescand als FEFO (first expired first out). Voedingsbedrijven moeten ook specifieke functionaliteit hebben ter ondersteuning van etikettering, verpakking, massabalans, LOT-status en meer. Door deze processen te automatiseren door middel van een ERP verkrijg je zichtbaarheid, verminder je fouten en verminder je verspilling – allemaal verbeteringen die een positieve impact hebben op de winstgevendheid.”

Financiële tracking en tracing
Financiële tracking en tracing is steeds belangrijker geworden voor bedrijven in de voedingsindustrie en deze functionaliteit is een essentieel kenmerk geworden wanneer een organisatie een ERP-investering overweegt. Kolff: “Veel systemen zijn vooral goed in logistieke tracking en tracing, maar klanten willen ook meer inzicht in hun financiële tracking en tracing vanwege de extreem hoge grondstofprijzen. De financiële tracering die wordt geleverd door Aptean’s Food and Beverage ERP stelt een bedrijf in staat om op batchniveau te visualiseren hoe een bepaald ingrediënt de bedrijfsresultaten beïnvloedt.”

Drie jaar verder
Het is duidelijk dat er veel mogelijk is met de oplossingen van Aptean, maar wat heeft het opgeleverd? Netten is tevreden over de verbeteringen die bij Sanorice zijn doorgevoerd. Sinds de implementatie van het ERP-pakket is de efficiëntie fors toegenomen. “Voordat we Aptean’s ERP implementeerden, hadden we aan het einde van het jaar grote voorraadverschillen. Het afgelopen jaar zijn onze voorraadverschillen drastisch afgenomen, van forse euro’s tot een onbeduidend aantal. Het is een enorm verschil.” Sanorice hecht ook veel waarde aan de mogelijkheid om outputregistratie te bekijken op het HMI-scherm bij de productielijnen. Ook is het pickproces geoptimaliseerd en is de voorraadbetrouwbaarheid verbeterd.“We zijn geen standaard klant, omdat we zelf best veel werk hebben verzet door de gebruiksvriendelijkheid van het systeem”, legt Netten uit. “Toch is het erg prettig om gebruik te kunnen maken van de expertise van de senior consultants bij Aptean.”