Voor de zesde maand op rij zijn ondernemers minder negatief over hun orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid. Dat blijkt uit de nieuwste CBS-cijfers. Het producentenvertrouwen ging van -5,6 (oktober) naar -3,8 (november). Een significante stijging dus.

Ook het oordeel over de totale voorraad eindproduct is positief: meer ondernemers vinden hun voorraad te klein dan te groot.

Slinken vs stijgen

Minder positief zijn ondernemers over hun productie: Het aantal ondernemers dat de komende drie maanden verwacht hun productie te zien slinken is groter dan het aantal ondernemers dat de productie denkt te zien stijgen.

Subsectoren

Als we naar de subsectoren kijken, valt vooral de olie&gas op: die sector is verrassend positief. Ook de transportmiddelensector en de bouwmiddelensector ziet het positief in. De voedingsmiddelenindustrie, metaalindustrie, textielindustrie en machinebouw zien het minder rooskleurig in.

Tekst loopt door onder afbeelding

Ook de Oosterburen hebben meer vertrouwen gekregen in de industrie. Voor de zevende keer op rij steeg de lof-index (de Duitse variant van het producentenvertrouwen).

Nieuwe CPB raming

Minstens zo interessant is de meest recente raming van het CPB: die voorspelt namelijk dat de economie dit jaar minder hard krimpt dan de raming op prinsjesdag deed vermoeden. In 2020 krimpt de economie met ruim 4% (eerder dit jaar ging men nog uit van 8,5) en groeit de economie in 2021 met 2,8%.