De PureCycle plant in Ironton (foto: PureCycle Technologies).

Het Amerikaanse bedrijf PureCycle investeert 250 miljoen euro in de bouw van een recyclingfabriek voor polypropyleen. Het gaat om een van de grootste investeringen in het zogeheten NextGen District in de haven. De nieuwe fabriek heeft een jaarcapaciteit van 59.000 ton. Uitbreiding is mogelijk aangezien het perceel van 14 hectare plaats biedt aan vier verwerkingslijnen met een totale capaciteit van ongeveer 240.000 ton per jaar.

PureCycle is momenteel bezig met de financiële planning en de aanlevering van grondstoffen. De definitieve planning zou medio 2023 rond moeten zijn. De bouw van de fabriek begint zodra de vergunningsprocedure is afgerond, naar verwachting in 2024. Voor het Amerikaanse bedrijf is het de eerste recyclingfabriek in Europa.

Gamechanger plasticindustrie 

In de nieuwe fabriek worden de kleurstoffen, de geur en andere onzuiverheden uit het plasticafval verwijderd om er het zogenaamde UPR-plastic (ultra-pure recycled) of -hars van te maken. Dat kan meermaals worden gerecycled en hergebruikt. Experts noemen het een gamechanger in de plasticindustrie en de circulaire economie, meldt De Tijd.

Zuivering met oplosmiddelen

De zuivering van het plastic gebeurt met oplosmiddelen die zijn ontwikkeld door Procter & Gamble. Het bedrijf ging drie jaar geleden met PureCycle in zee nadat die een wereldwijd gepatenteerde methode had ontwikkeld om gebruikt polypropyleen te recyclen tot een kwalitatief plastic, zonder kleur- en geurcontaminatie. P&G hoopt het ook op andere plastics toe te passen.

Onderhandelingen

PureCycle voert momenteel onderhandelingen met potentiële partners voor het aanleveren van grondstoffen en het afnemen van recyclingproducten. De onderneming verwacht haar commerciële activiteiten in de Europese vestiging te starten zodra de eerste verwerkingslijn klaar is. De nieuwe PP-zuiveringsinstallatie zal niet alleen PureCycles UPR-hars aan de Europese markt leveren, maar zal in de eerste fase van het project naar verwachting ook 65 tot 70 nieuwe banen opleveren.

Opschaling

Het Amerikaanse bedrijf start in het eerste kwartaal van 2023 met de productie van pellets in de staat Ohio. Een tweede fabriek in Georgia is momenteel in aanbouw. PureCycle opent de eerste PP-recyclingfabriek in Azië in 2015.