Rabobank over groei industrie

Begin deze week plaatsten we dit bericht. Volgens econoom Georges de Boeck van Raboresearch is de inhoud van dat bericht weliswaar correct, maar niet helemaal compleet.

Onder druk

“De huidige ontwikkelingen in de industrie zijn vooralsnog positief, maar er zit een keerzijde aan dit verhaal”, legt De Boeck uit. “De begeleidende tekst van de PMI update schetst vooral een positief beeld door het groeiende aantal orders en de toenemende vraag naar personeel van fabrikanten uit te lichten, terwijl later in het stuk wordt vermeld dat de fabrikanten het nu al niet kunnen bolwerken. Zowel de hoeveelheid onvoltooid werk als de levertijd zijn sterk toegenomen in de maand september. Als producenten dit willen aanvechten, zullen ze meer mensen moeten aantrekken, naar verwachting tegen hogere loonkosten. Voor branches waar de afzetprijzen onder druk staan en de inkoopprijzen aan het toenemen zijn, kan dit een bedreiging zijn voor de winstgevendheid van het bedrijf.”

Het is leuk dat de productie van de industrie zo sterk groeit, maar als de orders blijven liggen of de marges slinken vraag ik me af of fabrikanten hier echt baat bij hebben

Temperen

Volgens De Boeck is het dus verstandig om het enthousiasme ietwat te temperen. “Het is leuk dat de productie van de industrie zo sterk groeit, maar als de orders blijven liggen of de marges slinken vraag ik me af of fabrikanten hier echt baat bij hebben.”