Door Georges de Boeck, econoom Rabobank

Het producentenvertrouwen in Nederland is op het moment van schrijven op het op een na hoogste niveau ooit. De laatste keer dat het vertrouwen op een dusdanig hoog niveau was, was voor de economische crisis. Is dit optimisme terecht? Ik denk het wel. De productie laat al jaren een stijgende lijn zien (CBS, 2017), er is minder krapte op de arbeidsmarkt dan op het hoogtepunt voor de crisis en de lonen blijven op dit moment achter op de economische groei (Rabobank, 2017). Daarbij zijn onze oosterburen, de belangrijkste handelspartner voor Nederlandse producenten (Rabobank, 2017), ook optimistischer dan ooit tevoren (CBS, 2017). Met andere woorden, Nederlandse bedrijven gaan meer produceren, terwijl de loonkosten nog niet sterk stijgen. Het is dus logisch dat producenten optimistisch zijn.

Maar er zijn een aantal ontwikkelingen die in het komende jaar nadelig kunnen uitpakken voor de producenten. Uit de meest recente NEVI Inkoopmanagersindex (PMI) blijkt dat de vraag naar inputmaterialen sterk toeneemt, zowel door de hogere productie als het aanleggen van voorraden in afwachting van hogere inkoopprijsinflatie. Hierdoor ontstaat een bottleneck bij de toeleveranciers. Op dit moment zijn de levertijden van de leveranciers het langst sinds 2007 en is er soms zelfs sprake van tekorten. Dit draagt bij aan dat het aantal orders bij producenten dat blijft liggen steeds verder oploopt. Een groeiende orderportefeuille wil dus niet zeggen dat producenten alles kunnen leveren.

Verder lijkt het erop dat arbeidstekorten een grotere rol gaan spelen. Uit de meest recente conjunctuurenquête van het CBS blijkt dat 15,6 procent van de producenten in de industrie arbeidstekorten zien als de grootste handelsbelemmering. Als het aantal orders blijft groeien zal de vraag naar nieuwe werknemers daardoor ook toenemen. Dit zal in de komende maanden nog geen enorme belemmering zijn, maar het kan volgend jaar een dempend effect hebben op de productiegroei van Nederlandse producenten.

Maar op dit moment verwachten we dat de Nederlandse producenten 2017 af gaan sluiten met mooie cijfers en dat ze het eerstkomende jaar blijven doorgroeien (Rabobank, 2017).