Vanochtend heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald dat Shell Nigeria aansprakelijk is voor olielekkages in Nigeria. Het moederbedrijf is echter niet aansprakelijk voor de lekkages.

Langlopend

De uitspraak is het gevolg van een langlopende zaak. In de Nigerdelta vinden met enige regelmaat olielekkages plaats, wat gevolgen heeft voor de mens en natuur in het gebied. Vier Nigeriaanse boeren raakten door de olielekkages hun landbouw- en visterritorium kwijt en spanden, met de hulp van Milieudefensie, een civiele rechtszaak aan.

Schadevergoeding

De boeren eisen dat Shell Nigeria nieuwe lekkages voorkomt, de bestaande lekkages opruimt en een schadevergoeding betaalt. Die eisen zijn ingewilligd door het gerechtshof. Nog onduidelijk is hoe hoog de schadevergoeding zal worden.

Verantwoordelijk

Ruim 8 jaar geleden kreeg een van de vier boeren al gelijk in een rechtszaak tegen Shell Nigeria. Ook toen bepaalde de rechter dat alleen Shell Nigeria en dus niet het moederbedrijf verantwoordelijk was voor de lekkages.

Sabotage

Onlangs kwam in een uitzending van Zembla aan het licht dat medewerkers van Shell Nigeria bewust olieleidingen saboteren om te kunnen verdienen aan de schoonmaak. Vervuiling en lekkages zijn voor de lokale bevolking een inkomstenbron geworden. Trouw schreef er dit artikel over.

Volgens Shell worden de leidingen vooral gesaboteerd door bendes om olie te stelen.

Andere boeren

Nu vier Nigerianen gelijk hebben gekregen van de rechter, is de kans dat andere boeren en vissers naar de rechter zullen stappen groot. Met deze uitspraak wordt de kans op schadevergoeding door Shell aanzienlijk groter.

Foto: De Niger Delta in Nigeria. Wikimedia.