iot industry 4.0 concept,industrial engineer(blurred) using smart glasses with augmented mixed with virtual reality technology to monitoring machine in real time.Smart factory use Automation robot arm

Recordomzet voor Deense Universal Robots

Het Deense Universal Robots, dat collaboratieve robots produceert, heeft over 2021 een recordomzet van 278 miljoen euro geboekt. Vergeleken met de pre-coronatijd is dat bijna een kwart meer.

Dat robotisering in de industrie maar langzaam op gang komt, blijkt in ieder geval niet uit de omzetcijfers van Universal Robots. Bij het Deense bedrijf werd er in 2021 maar liefst 41% meer geproduceerd dan in 2020. Vergeleken met de pre-corona jaren werd er in 2021 bijna een kwart meer omgezet.

Om aan de grote vraag in 2021 te kunnen voldoen, was het stevig doorwerken, vertelt CEO Kim Povlsen:”Universal Robots heeft een geweldig jaar achter de rug. In een bedrijf als het onze, dat geavanceerde hardware produceert volgens hoge kwaliteitsnormen, vereist dit soort groei een enorme inzet van alle betrokkenen. Ons productieteam in Denemarken heeft interne records gebroken wat betreft het aantal gebouwde cobots. In het vierde kwartaal bereikte de productie een hoogtepunt, met maar liefst 400 cobots in één enkele week. Onze supply chain-experts hebben hard gewerkt om ons bedrijf soepel draaiende te houden, ondanks wereldwijde leveringsuitdagingen.”

Interessant is dat de CEO bemerkt dat de groei te danken is aan langetermijn ontwikkelingen, waaronder het groeiende personeelstekort. Ook het besef dat een sterker geautomatiseerd en gerobotiseerd proces efficiënter werkt dan een proces dat dit niet heeft, zorgt voor een toename in de vraag.

Volgens Povlsen bereiken de cobots niet alleen consumenten, maar juist ook bedrijven die ze inzetten in hun productielijnen. De CEO verwacht dan ook dat de groei in 2022 zal doorzetten.