Restwarmte van AVR en Cabot worden straks in industrieel netwerk gedeeld

Door subsidies van de provincie Zuid-Holland en gemeente Rotterdam wordt straks de restwarmte van AVR en Cabot in een industrieel netwerk met andere gebruikers gedeeld. De inzet van restwarmte levert een besparing van 150 miljoen kuub aardgas op.

De provincie Zuid-Holland stelt een subsidie van 2 miljoen euro beschikbaar. Gemeente Rotterdam legt daar 7 ton bij en met die 2,7 miljoen euro kan de netbeheerder van het stoomnetwerk, NetVerder, van start met de aanleg van het nieuwe net.

Minder gas

In Botlek Stoomnetwerk, dat sinds 2013 in gebruik is wordt restwarmte in de vorm van stoom tussen diverse bedrijven uitgewisseld. Door de aanwezigheid van het netwerk is het niet nodig dat alle individuele bedrijven zelfstandig stoom opwekken. Door gebruik te maken van de restwarmte van zowel AVR als Cabot hoeft straks 150 miljoen kuub gas minder te worden ingezet.

Overdimensionering

De uitbreiding van het net is naar verwachting in 2024 operationeel en wordt bovendien overgedimensioneerd aangelegd. Daardoor kunnen straks andere leveranciers en afnemers op het net worden aangesloten.

Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Jeannette Baljeu: “De industrie moet stappen zetten, en doet dat ook. De industrie in Zuid-Holland gaat in 2030 de uitstoot van CO2 met meer dan de helft terugbrengen, daarmee draagt ze voor 40% bij aan de nationale doelstelling. De huidige geopolitieke situatie laat bovendien zien hoe belangrijk het is dat onze industrie onafhankelijker wordt van de import van gas. Dit project draagt daaraan bij.”

Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie in Rotterdam: “Het Botlek Stoomnetwerk draagt bij aan het realiseren van onze klimaatdoelen. Bovenop de 150 miljoen kuub aan aardgas, bespaart het op termijn nog eens 60 miljoen kuub extra. Dat staat gelijk aan 40.000 woningen van het gas afhalen. Het stoomnetwerk is een essentiële schakel in het klimaatneutraal maken van de Rotterdamse haven.”

Nieuwe bedrijven

De uitbreiding op het bestaande Botlek Stoomnetwerk is niet alleen prettig voor de noodzakelijke verduurzaming, maar maakt het gebied ook aantrekkelijker voor nieuwe bedrijven om zich te vestigen.

Foto: avr.nl