Chemelot © foto: Jean Jacques Spuisers

Twaalfjarige samenwerking krijgt vervolg gericht op innovatie

Amersfoort /Geleen – Royal HaskoningDHV en Sitech Services hebben een nieuwe samenwerkingsvorm afgesproken voor het assetmanagement van Chemelot in Limburg. De samenwerking is gericht op meer innovatie en intensievere samenwerking om Chemelot als chemiesite optimaal te laten functioneren. Het miljoenencontract werd ondertekend door Marc Dassen, CEO van Sitech Services en Marije Hulshof, directeur Industry & Buildings van Royal HaskoningDHV.

In opdracht van Sitech Services is Royal HaskoningDHV sinds 2006 verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van infrastructuur en faciliteiten op Chemelot, een 850 hectare groot chemisch industriecomplex in Geleen met multinationals als DSM, SABIC en OCI Nitrogen. Chemelot kent maar liefst 80 kilometer aan wegen, 50 kilometer spoor, 16 bruggen en viaducten, één binnenhaven en 195 kilometer rioolleidingen. De chemische bedrijven die hiervan gebruikmaken, kunnen zich richten op hun kernactiviteiten wetende dat de functionaliteit van deze infrastructuur is geborgd.

Sitech Services CEO Marc Dassen is enthousiast over de nieuwe samenwerkingsvorm: “Zo werken we schouder aan schouder aan de verwezenlijking van Visie Chemelot 2025 met Chemelot als de meest competitieve en duurzame chemie- en materialensite van West-Europa.”

Verbeterde prestaties door data
Binnen het nieuwe contract is innovatie een speerpunt. Sitech Services en Royal HaskoningDHV gaan werken aan nieuwe oplossingen en werkmethoden om Chemelot’s faciliteiten en infrastructuur te laten bijdragen aan het realiseren van de ambities van de chemische bedrijven op de site. Zo wordt het bestaande IT-landschap verrijkt ten behoeve van predictief onderhoud en gaat het team aan de slag met het verzamelen van data om met behulp van sensors noodzakelijke inspecties van specifieke infrastructuur te kunnen voorspellen en verbeteren.

Één team
Anders dan bij voorgaande assetmanagementcontracten, werken beide partijen samen in één team. Hierin maken site-eigenaar Sitech Services en sitebeheerder Royal HaskoningDHV gebruik van elkaars expertise, zodat de beschikbare capaciteit efficiënt wordt ingezet. De prioriteiten van het team zijn: veiligheid, voldoen aan wet- en regelgeving, bijdragen aan de duurzaamheidsambitie van Chemelot en het optimaliseren van Total Cost of Ownership.

Marije Hulshof: “We werken al twaalf jaar samen met Sitech Services. Met meer innovatie vanuit één gezamenlijk team geven we die samenwerking een nieuwe impuls. Daar zijn we trots op en dat is ook precies waar we als bedrijf sterk in zijn.”

De samenwerking binnen de nieuwe overeenkomst is gestart op 1 januari 2018.