
SABIC en Plastic Energy willen op industriepark Chemelot in Geleen een fabriek bouwen om plastic afval chemisch te recyclen om het in te zetten als grondstof voor de krakers. De fabriek is naar verwachting in 2021 operationeel.
SABIC en Plastic Energy betrekken het gemengd plastic afval van lage kwaliteit van afvalverwerker en recyclingbedrijf Renewi. In de volgens de drie partijen eerste commerciële chemische recyclingfabriek van Nederland verwerken SABIC en Plastic Energy het plastic afval tot waardevolle grondstof voor de petrochemische activiteiten van SABIC in Europa. De grondstof, bekend als Tacoil en een gepatenteerd product van Plastic Energy, zal door SABIC in hun stoomkrakers verwerkt worden tot nieuwe kunststoffen.
Conversietechnologie
Om het als grondstof voor de krakers toe te passen ontwikkelde Plastic Energy een thermochemische conversietechnologie dat plastic afval omzet in bruikbare grondstoffen, zoals polypropyleen en polyethyleen. Het bedrijf smelt het plastic in een zuurvrije omgeving en breekt het af tot een synthetische olie. De technologie leidt volgens de betrokken partijen tot minder verbranding en biedt een milieuvriendelijk alternatief voor het verwerken van gemengd plastic afval. Hierbij verwijzen ze onder meer naar een studie van adviesbureau CE Delft over chemische recycling. Hieruit blijkt dat het nieuwe proces 2 kilogram CO2 bespaart in vergelijking met verbranding.
Stimuleringsmaatregelen
De drie partijen stellen in een persbericht dat ze het belangrijk vinden dat chemische recycling in Nederland toeneemt. Chemische recycling pakt immers niet alleen het probleem van de plastic afvalstromen aan, maar draagt ook bij aan een lagere CO2-uitstoot. De inzet van chemische recycling moet volgens de drie bedrijven worden versneld zodat de circulaire economie een effectieve impuls krijgt en het milieu wordt geholpen. Dit kan volgens SABIC, Plastic Energy en Renewi alleen met verdere stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid.