Seminar hygiënische tankbouw: voorlopen op de norm

Afgelopen dinsdag en woensdag werd in Amersfoort het seminar ‘Hygiënische tankbouw’ georganiseerd. Vanuit vijf verschillende hoeken werden diverse uitdagingen in de tankbouw benaderd. Wouter Burggraaf van Safe Food Factory presenteerde talloze praktijkvoorbeelden van goede en minder goede oplossingen in de constructie van opslagtanks. “Het mooiste is als je een opslagtank ‘from scratch’ goed opbouwt”, vertelt hij. “In de praktijk zie je vaak designfouten die consequenties hebben voor de hygiëne.”

Kevin van Geffen van Jongia Mixing Technologies onderstreepte het belang van custom made roerwerken. “Met onze Magnetic Drive kunnen we roerwerken in tanks bouwen met behoud van een volledig gesloten systeem. Dan maak je een grote stap op het gebied van hygiëne.”

Jürgen Skowaisa van VEGA liet in een live-demo zien hoe 80GHz radarniveaumeetapparatuur onder vrijwel alle omstandigheden een betrouwbare meting oplevert. ‘Zelfs bij schuimvorming op de vloeistof en mogelijke vervuiling van de sensor zie je dat de 80GHz VEGAPULS nog steeds uitstekend werkt.”

Op de glazen pui van het VEGA pand liet Louis le Duc van Invert Robotics een glazen inspectierobot rondjes draaien. “We zijn de enigen die een inspectierobot hebben die zonder compressor een vacuüm kan bewaren op de zuignappen. Met deze robot zijn we in staat om veilig grondige inspecties uit te voeren in opslagtanks.”

Ook bij monstername speelt hygiëne een belangrijke rol. “Je monsterkraantje ontsmetten door er maar een butagasbrander op te zetten, is niet echt de bedoeling”, vertelt Willem Goes van Montakon RVS Specialisten. “Met de juiste producten en voldoende kennis kun je prima aan monstername doen, zonder je product te contamineren.”

De vijftig beschikbare plekken waren allemaal uitverkocht. Eindgebruikers, adviseurs en andere mensen die werkzaam zijn in de industrie woonden het seminar bij. “Wij bouwen jaarlijks een aantal opslagtanks bij”, vertelt een van de deelnemers. “Het is goed om te weten dat je met eenvoudige maatregelen vaak veel winst kunt boeken op het gebied van hygiëne en bedrijfszekerheid.”